Foto:

Velen zetten de voordeur nog 'open' voor inbrekers

ingezonden

Inbrekers binnen 20 tellen binnen

We zitten midden in de donkere dagen en elk jaar zien we een stijging in de inbraken, met een piek tijdens de feestdagen. Nog steeds worden ruim 4 op de 5 inbraken gepleegd, 'omdat de gelegenheid zich voordoet'. Wij geven die gelegenheid blijkbaar volop. Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW), zegt daarover: "Veel mensen zetten als het ware de voordeur gewoon open voor de inbreker".

Regio - De NIPW doet al sinds 2014 elk jaar twee uitgebreide onderzoeken naar inbraken, woningbeveiliging en slachtoffers. Staal ziet drie redenen. Ten eerste noemt hij het feit dat een derde van de voordeuren onvoldoende is beveiligd. Verder gaat in een kwart van de gevallen de deur niet op slot als men (even) de woning verlaat. En de laatste reden is, dat ruim twee derde geen bewoonde indruk achterlaat als men in 's avonds niet thuis is.

Onvoldoende beveiligd

Staal: "We hebben aan de hand van foto's bij de respondenten van het onderzoek in september 2019 geconstateerd dat twee derde zijn voordeur goed beveiligd heeft. 85 procent daarvan heeft zijn voordeur beveiligd tegen cilindertrekken, d.m.v. beslag met cilindertrekbeveiliging. Bij de overige 15 procent van de goed beveiligde voordeuren is dat weliswaar niet gedaan, maar is het met extra bijzetsloten de inbreker een stuk lastiger gemaakt. Goed hang- en sluitwerk heeft dus echt veel zin om inbraken tegen te gaan." Echter, hoe weet je nu dat jouw slot goed is beveiligd? Staal vervolgt: "We horen die vraag maar al te vaak. Om die reden hebben we op inbraakmislukt.nl veel informatie daarover staan. Daar staat ook hoe je de InbraakPreventieCheck-app op je mobiel down­loadt, zodat je snel, aan hand van foto's, kan aanklikken wat jouw situatie is en wat je kunt doen om die te verbeteren."

Deur niet op slot

De tweede reden waarom inbrekers makkelijk binnen komen is, dat het niet uitmaakt wat voor slot je hebt, als je de deur niet op slot doet. Want dan staat een inbreker binnen 20 seconden binnen. Dat doet hij dan met flipperen. De inbreker wurmt een plastic kaartje tussen je kozijn en je voordeur en drukt zo de dagschoot open. Uit recent onderzoek zien we dat tussen de 12 en 24% van de gezinsleden wel eens of vaker de deur vergeet op slot te doen. Staal zegt hierover: "Men is of gemakzuchtig of vergeetachtig, maar juist als men even weg is om de hond uit te laten of om een boodschapje te doen, dan wordt de voordeur vaak gewoon dichtgetrokken zonder hem op slot te draaien. Dan wordt het een fluitje van een cent voor de inbreker om zonder inbraakschade binnen te komen. Blijven opletten dus, of een zelfsluitend slot plaatsen."

Bewoonde indruk

De derde reden maakt het volgens Staal wel heel erg makkelijk. "Als je heel duidelijk aan de inbreker laat weten dat je niet thuis bent, hebben ze alle tijd om hun gang te gaan. Bij erg veel woningen brandt, als het donker is en er is niemand thuis, helemaal geen of slechts één lampje. Loop zelf maar eens in het donker door je buurt. Je ziet meteen wie er wel of niet thuis is. Ons advies: laat net zoveel lichten aan als je doet wanneer je thuis bent. Met timers en appjes kun je dit goed regelen. Zelfs op afstand.", aldus Staal.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden