Iedereen heeft andere belangen, zowel in dit spel als in werkelijkheid.
Iedereen heeft andere belangen, zowel in dit spel als in werkelijkheid. (Foto: )

Speel het Energie-transitiespel

Woensdagavond 13 november speelden een groep enthousiaste bewoners uit Woerden, het bordspel We-Energy game, dat door Wijkplatform Molenvliet georganiseerd werd. Dit spel verpakte de vraag: hoe kunnen we straks de elektriciteitsvraag voor Woerden opvangen?

Woerden - Michael Stallvord van Wijkplatform Molenvliet lichtte het spel toe: "Iedereen heeft andere belangen zowel in dit spel als in werkelijkheid. Soms kunnen daaruit felle discussies ontstaan omdat je je eigen standpunt en je eigen belang moet verdedigen. Dit spel leer je juist dat de solist in de energieoplossing daar niet ver mee komt. Alle belangen werken elkaar tegen. Waar de een iets wint verliest de ander. De eerste ronde van het spel liet de deelnemers dan ook ervaren hoe vertragend het werkt wanneer ieder voor zichzelf blijft strijden. In de tweede ronde moest meer gezocht worden naar de samenwerking. Door goed overleg en na afweging van elkaars belangen konden stappen gemaakt worden. In deze ronde ging iedereen er dan ook met sprongen op vooruit. De doelstelling werd, vooral toen er tijdsdruk kwam, snel bereikt.

Dit spel wordt gespeeld in een mix van ganzenbord en monopolie met diverse energiebronnen van de toekomst. Aan het einde van de avond was de plattegrond van Woerden verstopt onder een hele berg kaartjes, lees oplossingen. Met één windmolen of één zonneweide zijn we er helemaal nog niet..."

"Over het klimaat en de klimaatdoelstellingen komt momenteel heel veel informatie op ons af. Gelijktijdig roept al deze informatie ook weer veel vragen op. Moet ik nu al iets doen of moet ik wachten op een andere techniek of een andere subsidiemogelijkheid ? Wat betekent dit allemaal voor mijn huis en mijn portemonnee? Wat doet mijn buurman? Wanneer krijg ik informatie hierover van de gemeente?"

Wijkplatform Molenvliet heeft een werkgroep waarin de discussie over de energietransitie nu al is begonnen. Zij wilde niet wachten op plannen van anderen maar zelf het initiatief oppakken. Op verschillende plekken wordt er kennis opgehaald en naar samenwerking gezocht. Dit jaar organiseerde het wijkplatform voor de wijkbewoners in Molenvliet al een aantal informatie- en spelavonden. Ook is er overleg met de gemeente Woerden die dit bewonersinitiatief van harte ondersteunt. Deze transitie moet immers zo breed mogelijk gedragen worden. Niet van bovenaf opgelegd maar we moeten vooral samen met elkaar deze uitdaging oppakken.

Stuur uw bericht naar nfo@wijkplatform-molenvliet.nl wanneer u ook wilt meepraten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden