René van Slooten geeft advies: elektrificeer je keuken of koop een goede CO-melder met een gevoeligheid vanaf 5 ppm.
René van Slooten geeft advies: elektrificeer je keuken of koop een goede CO-melder met een gevoeligheid vanaf 5 ppm. (Foto: )

Weinig koolstofmonoxide is ook giftig

Key Tengeler

CO-vergiftiging nog onbekend

Ruim een jaar geleden deed Woerdenaar René van Slooten in deze krant een oproep aan de regering om meer aandacht te besteden aan de gevaren van koolstofmonoxidevergiftiging. Terwijl hij nog steeds wacht op actie, kwam de Gezondheidsraad met een nieuw rapport: koolstofmonoxide is tien keer giftiger dan gedacht.

Chemisch-technoloog René van Slooten maakt zich veel zorgen om de wijdverspreide risico's op vergiftiging door koolstofmonoxide (CO), het gevaarlijker zusje van CO2. Er vallen elk jaar tientallen doden en er zijn honderden opnames. In 2015 schreef de Onderzoeksraad voor de Veiligheid het rapport 'Koolmonoxide - onderschat en onbegrepen gevaar' over de impact van hoge concentraties CO op de gezondheid.

Op aandringen van René deed de Gezondheidsraad vervolgens nog een onderzoek naar de effecten van lage concentraties. In juli leverde dat een nieuw rapport op met schokkende resultaten: CO is tien keer giftiger dan gedacht, artsen herkennen de symptomen niet en speciale CO-melders zijn helemaal niet gevoelig genoeg.

Gevaar

René heeft jaren gewerkt in de industriële veiligheid, waar CO-vergiftiging altijd een risico is en dus hoog op de controleursagenda staat. "Vroeger, toen de kolenkachel in de huiskamer stond, was CO-vergiftiging heel gevreesd," vertelt René. "Omdat de acute gevallen zijn afgenomen door de komst van op gas gestookte cv-installaties, is ook de bekendheid gedaald."

"Er zijn twee manieren waarop koolmonoxide giftig is," legt hij. "Ten eerste door in het bloed te binden met hemoglobine. De CO neemt de plaats in van zuurstof, waardoor je organen niet meer genoeg zuurstof krijgen. Je krijgt hoofdpijn en wordt misselijk. Bij hoge concentraties raak je bewusteloos en kun je overlijden."

Koolstofmonoxide brengt schade toe aan hart- en bloedvaten, de longen en het zenuwstelsel. Dit gebeurt al bij lage concentraties. René: "Het centraal zenuwstelsel, waaronder de hersenen, raakt aangetast. Dit draagt bij aan psychische en neurologische problemen zoals depressie, burnout en angstaanvallen. CO is extreem gevaarlijk voor zwangere vrouwen omdat het blijvende schade toebrengt aan het zenuwstelsel van het ongeboren kind."

Oplossing

De oplossing is eigenlijk heel simpel, zegt René. "Met een ademtest kan koolstofmonoxidevergiftiging gemakkelijk worden opgespoord door de huisarts. Die ademtest kost slechts 25 cent en geeft binnen een paar seconden resultaat." Waarom wordt die test niet vaker afgenomen? "Simpelweg omdat huisartsen niet aan CO-vergiftiging denken."

Actie

Inmiddels heeft de Gezondheidsraad een advies naar de regering gestuurd. Bij een blootstellingsduur van 1 uur adviseert de WHO om de gemiddelde concentratie koolmonoxide in de lucht de 26 ppm (parts per million) niet te laten overschrijden. Voor 8 uur geldt 9 ppm en voor 24 uur is dat 6 ppm.

Dat betekent werk aan de winkel, want de CO-melders die nu op de markt zijn in Nederland geven pas een geluidssignaal bij een concentratie van 50 ppm en ze detecteren niks onder de 10 ppm. Bovendien kwam uit onderzoek van het Longfonds dat in 1 op de 7 woningen de concentratie minstens 12 uur per dag te hoog is.

In september stuurde René een brief aan minister Ollongren met het voorstel om keukens versneld te elektrificeren, omdat gasapparatuur de grootste bijdrage levert aan CO in huis. Hij hoopt vooral bekendheid voor het probleem te genereren. "Zodat mensen - en zeker artsen - zich in ieder geval bewust zijn van het gevaar."

Meer informatie

Wil je meer weten over CO-vergiftiging en het voorkomen hiervan? Kijk dan op www.brandweer.nl/brandveiligheid/koolmonoxide. Lees het advies van de Gezondheidsraad op www.gezondheidsraad.nl (zoekterm 'koolmonoxide').

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden