Rumo van Aalst woont aan de rand van de Boekentuin en heeft het hier enorm naar zijn zin. "Ik ben geboren en getogen in Brabant, maar hoef hier niet meer weg."
Rumo van Aalst woont aan de rand van de Boekentuin en heeft het hier enorm naar zijn zin. "Ik ben geboren en getogen in Brabant, maar hoef hier niet meer weg." (Foto: Winny van Rij)

Iedere inwoner moet zich veilig voelen

Winny van Rij

Ken uw raadslid Rumo van Aalst

Met een achtergrond als jurist, strafrecht, is Rumo van Aalst gespitst op een veilige woonomgeving. Dit CDA raadslid wist met succes de bezuiniging op het aantal BOA's te verhinderen. "Mijn amendementen op de begroting zijn aangenomen. Ook de bezuiniging op de ondermijning is hiermee van de baan."

Woerden - De geboren en getogen Brabander Rumo van Aalst woont sinds 2010 in Woerden en heeft het hier enorm naar zijn zin. "Ik zou niet meer terug willen." Hij is sinds juni 2018 raadslid voor het CDA. "Toen Arjan Noorthoek wethouder werd, kwam ik in de raad." Nog niet zolang daarvoor was hij fractieassistent geworden. "Ik ben graag betrokken bij de plaats waar ik woon en het raadslidmaatschap is een mooie manier om Woerden te leren kennen."

Rumo van Aalst is iemand die liever een praatje maakt met mensen dan flyers uitdeelt. "Dat is niks voor mij." Hij woont met zijn gezin aan de rand van de Boekentuin in Snel & Polanen. "Langs de groene long van de wijk. Geweldig, lekker groen en met een goed functionerend niet omheind uitrenveld voor honden. Ik voel me hier echt op mijn plek."

Heel wat leeswerk

In het dagelijks leven is Rumo raadsgriffier. "Ik begon in mijn geboorteplaats Steenbergen en werkte al in vele gemeentes, nu in Sliedrecht. Het baggerdorp." Zijn ervaring als raadslid komt goed van pas in zijn werk. "Als ik nu eens een extra vergadering uitschrijf weet ik hoeveel tijd dit raadsleden kost, er gaat heel wat leeswerk en voorbereiding aan vooraf en als ik niet direct een reactie op mijn mail krijg, weet ik nu waarom. Je mailbox stroomt over."

Prettige sfeer

Aan de andere kant helpt zijn werk ook bij het raadslidmaatschap. "Ik weet precies hoe procedures werken en kan Woerden vergelijken met vele andere gemeentes." En in die vergelijking komt Woerden er goed vanaf. "De burgemeester doet het goed, er is een prettige en open sfeer in de raad. Je weet wat je aan elkaar hebt en volgens mij heeft iedereen het belang van Woerden voorop staan." Je kunt het niet iedereen naar de zin maken, maar hij vindt een goede participatie belangrijk en lastig tegelijk. "We toetsen de stappen van het college en letten goed op dat dat de inwoner zich herkent in de genomen besluiten."

Iedereen werk

Naast de focus op veiligheid, is Rumo betrokken bij werk en inkomen. "Ik vind dat iedereen mee moet kunnen doen en een baan is daarbij het allerbelangrijkste." Hij vindt het jammer dat de oude WSW werd afgeschaft. "Dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gewoon altijd aan het werk konden." Hij spreekt uit ervaring. "We hadden vroeger een oom met een verstandelijke beperking bij ons in huis wonen. Hij ging elke dag met de bus naar zijn werk, had collega's en een zinvolle invulling van zijn dag." Nu dat allemaal is veranderd, moeten we alert zijn. "Op het feit dat deze mensen een plek in de samenleving hebben." FermWerk doet nog steeds goed werk maar het is toch erg veranderd. "Samenwerking met andere partijen is belangrijk om te zorgen dat er voldoende werkplekken zijn voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt." Ze gaan met de fractie geregeld op werkbezoek, zo ook bij Cor werkt Beter. "Dat is een van deze belangrijke initiatieven."

Oppas

Tijd voor hobby's heeft Rumo nauwelijks. "Ik ben vele avonden weg,net als mijn vrouw die plaatsvervangend raadsgriffier is. Gelukkig hebben we een fantastische oppasbuurjongen waar de kinderen gek op zijn." En in het weekend is het tijd voor de boodschappen, zwemlessen en andere sporten van de kinderen.

Ken uw raadslid

De gemeenteraad van Woerden telt 31 leden, verdeeld over tien partijen. In deze rubriek laten we u nader met hen kennismaken. Waarom zijn ze de politiek in gegaan, wat zijn hun ambities en wat willen ze voor deze gemeente en haar burgers bereiken?

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden