De Woerdensche column door Junior Brandenburg: Raarder


Foto: Marieke Markus

De Woerdensche column door Junior Brandenburg: Raarder

Normaliter zou ik denken, gezegend zij de stad die zich kan veroorloven zich druk te maken over een waslijn en een voorwaartse duw. Vooral als ik daarbij nog constateer dat een verdubbeling van onze beoogde bezuinigingen, van 1.5 miljoen naar 3 miljoen zonder al te veel gemor wordt ontvangen.

Maar me dunkt dat we niet zo gezegend zijn als we ons over dit soort dingen druk of juist niet druk maken. Dan is er wel iets mis met ons.

Ik was me er niet bewust van dat we aan het veranderen zijn in klagende ongeïnteresseerde en ongevoelige sneeuwvlokjes. Veel meer schizofreen gaat het niet worden en dat lijkt mij persoonlijk een niet al te beste ontwikkeling.

Tuurlijk, import Woerdenaren en toeristen moeten altijd even acclimatiseren en wennen aan de eigenzinnigheid van Woerden. Maar moeten we dat perse moeilijker maken door raarder te doen met een aanvullende identiteitscrisis?

Ik zou denken, 'neen, dat lijkt mij onzinnig'. Maar hoe kom je er van af? Er bestaan immers geen stedenpsychologen, stadsgroepssessies of zoiets als gemeentetherapie. Ik vrees dat we op onszelf aangewezen zijn en dit met zelfhulp moeten verhelpen.

Overigens schat ik in dat we inmiddels al tussen fase twee en drie van verwerking zitten. Ergens tussen ontkenning en weerstand/boosheid: We ontkennen het probleem van 3 miljoen te bezuinigen. We komen in opstand tegen waslijn-puriteinen die de uitgangspunten van gewoonterecht ontkennen. En we doen boos over een duw in de raadszaal. Fysiek geweld hoort nergens plaats te vinden maar daar gaat het al niet meer over. Er wordt nu boos gedaan over het boos zijn en boos gedaan over het boos doen over het boos zijn.

Me dunkt een onzalige zaak waar men beter een streep onder zet voor we tussen de duwen, pootje lichten en de geheven vingers het echte problemen-bos niet meer zien.

Is er nog hoop voor ons? Jazeker, als we nu snel even weer een beetje normaal gaan doen, dan zitten we snel genoeg in de vijfde fase. Daarin raken we weer betrokken bij elkaar en komen we weer in actie.

Dan verliezen we geen energie meer aan raardere fratsen dan onze gebruikelijke fratsen.

Ga lekker fluitketelcurlen, koop een goede doelenkerstboom van de Ronde Tafel Woerden, stop met klagen, wordt een beetje weerbaar en betrokken, maar vooral gewoon weer ons eigenzinnige zelf.

Junior Brandenburg

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden