Niels Copier is in oktober van start gegaan met het aanbieden van allerlei diensten voor ouderen zodat ze langer zelfstandig kunnen wonen.
Niels Copier is in oktober van start gegaan met het aanbieden van allerlei diensten voor ouderen zodat ze langer zelfstandig kunnen wonen. (Foto: Winny van Rij)

Niels biedt langer zelfstandig wonen

Langer zelfstandig wonen is het devies en daarom is er steeds meer behoefte aan allerlei diensten, zo dacht Niels Copier. Hij besloot een dienstenorganisatie op te richten voor hulp in de tuin, bij boodschappen, kleine klusjes in huis en dat voor een schappelijk tarief. "Mensen met geld huren alles zelf in, mensen met een kleine portemonnee kunnen een beroep doen op bijna gratis diensten, voor de middenmoot is niets."

HET GESPREK door Winny van Rij

Woerden – Niels is geboren en getogen Woerdenaar en heeft een achtergrond als servicemanager bij diverse bedrijven. "Vooral organisatie en logistiek. Het service verlenen zit er bij mij altijd al in. Wat ik hierin vooral leuk vind is het oplossingen zoeken voor problemen." En dat past precies bij zijn nieuwe uitdaging.

Toenemende zorgvraag

"Ik speel al een jaar of zeven met dit idee," vertelt Niels. "Door allerlei aandacht in de media blijkt dat de vraag bij ouderen groot is. Er zijn 4100 75-plussers in Woerden en over vijf jaar zijn dat er 5300. De zorgvraag zal alleen maar toenemen." Vooral aan de rand van Woerden en in de dorpen er omheen waar net iets minder voorzieningen zijn. Met 9 euro per uur zit hij onder de commerciële partijen maar boven de bijna gratis diensten. Hij is daarom niet bang andere aanbieders in de wielen te rijden. "Ik spreek echt de middenmoot aan. Mensen met een AOW en een klein pensioentje die het hoofd boven water kunnen houden en net ruimte hebben voor iets extra's maar ook weer niet teveel."

Actief bemiddelen

De gemeente omarmt de marktwerking die er vanuit gaat. "Ze hebben zelf beperkte mogelijkheden," weet Niels. "Ook belangrijk voor een goede servicegraad. Als je kijkt op internet worden er diverse diensten aangeboden, je vult wat in en moet dan afwachten wie je krijgt." Dat is heel passief. Niels gaat actief bemiddelen. "Als iemand zich bij mij aanmeldt ga ik op bezoek en zoek een passende vrijwilliger. Dat is echt ontzorgen."

Nieuw type vrijwilliger

En dat moet gebeuren met een potentieel aan vrijwilligers. "Als ik alleen al bij mij in de straat kijk zie ik vele net gepensioneerde mensen die nog heel fit zijn." Volgens hem zijn dat mensen die niet zo snel vrijwilligerswerk doen. "Ze hebben hun hele leven al gewerkt en ik zou zelf ook niet zo snel denken aan vrijwilligerswerk." Hij ziet wel dat je dan nog heel waardevol kunt zijn voor anderen. "Dat geeft ook voldoening." Die 'nieuwe' vrijwilligers kunnen zelf aangeven wanneer ze willen en kunnen. "Ik snap dat je jezelf niet iedere woensdagmiddag wilt vastleggen." Om deze mensen over de streep te trekken, betaalt hij een vrijwilligersvergoeding. "Daarmee spreek ik een ander type vrijwilliger aan."

Niels startte op 1 oktober met zelfstandig-wonen.nl, bracht het voorzichtig onder de aandacht in zijn netwerk. "Via Facebook en met flyers en dat leverde spontaan al vijf vrijwilligers op." Als dit in Woerden goed draait, wil hij het ook in andere gemeentes opzetten, zie zelfstandig-wonen.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden