Monique Verheyen van STERK Woerden is trots op Woerden, op wat er allemaal gebeurt en hoe het zich ontwikkelt..
Monique Verheyen van STERK Woerden is trots op Woerden, op wat er allemaal gebeurt en hoe het zich ontwikkelt.. (Foto: Winny van Rij)

Ken uw raadslid: Monique Verheyen zet mensen in hun kracht

Ze gaat de dialoog aan om iets te bereiken en zoekt graag samen met anderen oplossingen. "Zowel in de raad als met inwoners." Daarbij mensen in hun kracht zetten met het doel samen verantwoordelijkheid te nemen. "Ik vind dat inwoners en bedrijven moeten meedenken, bijvoorbeeld over oplossingen voor de energietransitie," aldus Monique Verheyen van STERK Woerden.

Door Winny van Rij

Harmelen – Monique deed al veel voor de gemeenschap met de opzet van speeltuinen en een Jongeren Ontmoetingsplek (Jop) in Harmelen. "Vanuit de stichting Ruimte voor Spelen." Ze had weinig met politiek maar dat veranderde juist door dit werk waardoor ze in aanraking kwam met de politiek. "Ik was bezig met de Jop maar dat verliep moeizaam met de gemeente."

Alle deuren open

Ze besloot de gemeente te benaderen en kwam aan tafel met toenmalig wethouder Stolk aan wie ze uitlegde waar ze mee bezig was. "Stolk vond het raar dat ze er niets vanaf wist, ik vond het ook raar dat zij er niets van wist." De volgende dag kwam ze kijken. "We gingen naar het speeltoestel Romeinse schip waar ik toen mee bezig was en naar de Jop. Ze werd laaiend enthousiast en opeens gingen alle deuren voor me open." Ook de ogen van Monique gingen open. "Dat er zoiets gebeurt als je de politiek erbij betrekt."

Cadeautje

Dat contact was het begin van haar lidmaatschap van STERK Woerden. "Margo vroeg of ik in de politiek wilde en na even kijken en voelen besloot ik ja te zeggen. Het voelde als een warm bad, er was een ontzettend positieve sfeer." Een half jaar later kreeg ze een zetel in de raad. "Die dag vergeet ik nooit, mijn moeder was juist naar Harmelen verhuisd, mijn zoon was net 18 en mocht stemmen en toen we gingen wandelen kreeg ik allemaal reacties van mensen die op me gestemd hadden. Dat voelde als een cadeautje, als een droom, dat betekent wel iets. Ik droom mijn leven. De spreuk 'volg je dromen, zij weten de weg' past heel erg bij mij." Sinds die tijd leerde ze Woerden pas echt kennen.

Hoe zelfstandig blijven

"Ik was meer gefocust op Harmelen en Utrecht, maar nu ik zie wat hier gebeurt, ben ik echt trots op hoe Woerden zich ontwikkelt. We moeten blijven nadenken over de manier waarop we zelfstandig blijven naast de grote als Utrecht." Ook bij de energietransitie. "Ons niet laten verleiden door alles wat Den Haag zegt maar op een andere manier voldoen aan hun vraag, dus zo min mogelijk zonnevelden en windturbines." Woerdenaren moeten meedenken. "Wat zou het mooi zijn als wij andere oplossingen kunnen uitdragen die hetzelfde opleveren."

Staande houden

Het gaat haar ook om de inwoners zelf. "Het is lastig je in deze wereld staande te houden," zegt de van huis uit angsttherapeut. "Je wordt tegenwoordig overspoeld door heftige beelden, maar dat is niet hoe het werkelijk is. Denk aan de gele hesjes in Parijs, als je dat ziet op tv denk je dat heel Parijs onveilig is maar ik was er met mijn dochter vlakbij en we merkten er niets van. De rest van Parijs werd afgeschermd." Ze is nu gezinstherapeut in gezinnen waar veel hulpverleners komen. "Hen helpen zelf in hun kracht te komen." Ze is blij dat dit ook onderdeel is van het coalitieprogramma.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden