Sanne Telgenkamp bij De Kangoeroe
Sanne Telgenkamp bij De Kangoeroe (Foto: )

De kleine springer bij de Rembrandt van Rijnschool

In de maand november staat het beeld Kangoeroe centraal. Deze kleine springer staat bij de Rembrandt van Rijnschool in Woerden. Het beeld is gemaakt door de kunstenaar Jits Bakker ter gelegenheid van de opening van de kleuterschool 'Het Kleurenpalet' in 1970.

Woerden - Later is deze school samengevoegd met de 'Casimirschool' onder de nieuwe naam 'Rembrandt van Rijnschool'. De school vindt het van belang dat ieder kind een kleurrijke toekomst kan krijgen. Deze quote is mogelijk een overblijfsel van de toenmalige kleuterschool 'Het Kleurenpalet'.

Het beeld is geplaatst naast de ingang van het gebouw. Voor zover bekend heeft het altijd op deze plek gestaan. Het is direct duidelijk wat het beeld voorstelt: namelijk een kangoeroe. Het beestje staat op zijn achterpoten en het lijkt alsof hij een tussensprong op de sokkel heeft gemaakt om zo weer verder te springen. De twee voorpoten zijn deels naar het lijf toegetrokken, de kop staat fier vooruit, de oren gespitst en zijn staart volgt de gebogen lijn van de rug. Ondanks dat de ogen niet zijn aangegeven is het duidelijk waar deze zouden zitten. Het beeld is ongeveer zestig centimeter lang en vijftig centimeter breed. Hij staat op een bakstenen sokkel met een hoogte van dertig centimeter. Kangoeroe is door de beweging en de dynamiek een prachtig kunstwerk.

De maker van het beeld is Jits Bakker (1927-2014). Hij groeide op in Renkum en behaalde daar op de ambachtsschool zijn diploma decoratieschilderen. Vervolgens ging hij naar de Grafische school in Utrecht en niet lang daarna had hij de eerste tentoonstelling op zijn naam staan.

Jits Bakker heeft ruim vijftig jaar als zelfstandig kunstenaar gewerkt. Hoewel hij veel voeling bleef houden met het tekenen en schilderen ging zijn passie vooral uit naar het beeldhouwen. Bakker was ook actief als glaskunstenaar en sieradenontwerper. Zijn werk is zowel in binnen- als buitenland bekend.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden