Meer dan 15.000 kinderen overgeslagen door de Sint?


Ruim 15.000 kinderen in Nederland dreigen geen cadeautje te krijgen tijdens Pakjesavond op 5 december.
Ruim 15.000 kinderen in Nederland dreigen geen cadeautje te krijgen tijdens Pakjesavond op 5 december. (Foto: )

Meer dan 15.000 kinderen overgeslagen door de Sint?

1 op de 12 kinderen groeit in Nederland op in armoede. Voor hen is pakjesavond vieren helemaal niet vanzelfsprekend. Nationaal Fonds Kinderhulp zorgt ervoor dat een groot deel van deze kinderen toch een cadeautje krijgt van de Sint. Het aantal aanvragen is echter zo hoog, dat 15.139 schoentjes dreigen leeg te blijven. Kinderhulp maakt zich daarom ernstig zorgen.

Regio - “Geen kind mag overgeslagen worden door de Sint”, roept Jan Wezendonk, directeur van Kinderhulp, bezorgd. Toch lijkt dat te gaan gebeuren. December is niet voor alle kinderen een feestje. Tot groot verdriet komt de Sint bij duizenden kinderen niks brengen op 5 december. Daarom organiseert Kinderhulp sinds 2000 de Actie Pepernoot, met dank aan de VriendenLoterij en alle andere sponsoren en donateurs. Dit jaar wordt het fonds ook weer overspoeld met verzoeken om een Sinterklaascadeau: het ziet er zelfs naar uit dat Kinderhulp meer dan 15.139 kinderen moet teleurstellen op pakjesavond.

Gezinnen die het niet breed hebben moeten het hele jaar door vaak de eindjes aan elkaar knopen. Toch veren kinderen hierin vaak mee: het zijn bikkels die hun ouders graag ontzien waar mogelijk. Ook wanneer ze lopend naar school moeten, omdat er geen geld is voor een fiets, of ze in de zomervakantie weinig speciaals kunnen doen. Dingen die aan ze uit te leggen zijn... Maar overgeslagen worden door de Sint, dat is andere koek natuurlijk. Want Sinterklaas is er toch voor alle kinderen?

Moeder van Levi (5 jaar): “Het is voor ons niet makkelijk, maar Levi slaat zich er flink doorheen. Sporten doet hij buiten op het veldje en cadeautjes voor kinderfeestjes waarvoor hij wordt uitgenodigd maakt hij zelf. Ik doe dat ook altijd namens de Sint op 5 december. Dit jaar zou ik hem zo graag willen verrassen met een echt bordspel, ik weet alleen niet hoe.” Het verhaal van Levi is echt, zijn naam en foto niet: die hebben we aangepast om zijn privacy te waarborgen.

Ieder kind moet erbij kunnen horen. Voor ruim 300.000 kinderen in ons land is dat helaas niet zo vanzelfsprekend. Zij groeien op in armoede en voelen zich buitengesloten. Nationaal Fonds Kinderhulp helpt hen met onder andere een fiets, een opleiding, een dagje uit voor de nodige ontspanning en zwemlessen. Meer info: kinderhulp.nl/actiepepernoot.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden