De sfeerverlichting geeft het avondoptreden extra cachet. Foto: Roy Visscher
De sfeerverlichting geeft het avondoptreden extra cachet. Foto: Roy Visscher (Foto: )

'Meine Damen und Herren: Bravour!'

Al meteen bij de officiële ontvangst van Bravour door Steinhagens burgemeester, in aanwezigheid van Woerdens voormalige burgemeester Hans Schmidt, gaat de schnaps rond. Met drank meer klank? Misschien. Maar de koorleden weten maat te houden. Ze moeten immers nog drie keer optreden.

Door Roy Visscher

STEINHAGEN - Of eigenlijk vier keer. Want na het welkom en de wederzijdse overhandiging van presentjes laten de burgemeester en zijn gevolg Bravour niet zomaar naar de georganiseerde lunch gaan. Eerst een paar liederen ten gehore brengen! Dat is niet alleen leuk maar draait ook meteen de stembanden warm voor de eerste echte 'gig', zo'n twee uur later. Die vindt plaats op het Marktplein, dat in de middag en met de kou nog niet echt druk is. Maar Bravour maakt dat weinig uit. Het pakt humoristisch uit met het lied 'The Drunken Sailor', waarbij Harm van Geel - op het oog beneveld en over het plein slingerend met drankfles in de hand - de leadvocals verzorgt. Ook Bram van Weerdenburg krijgt zijn solospot, in een ballade over Amsterdam.

Bonus

'We hebben geen kerstrepertoire', meldde voorzitter Ad de Goey aan burgemeester Klaus Besser toen hij hem vroeg of Bravour wilde komen. "Maar dat maakte hem niet uit." En terecht, Bravour oogst waardering. Met bonuspunten voor dirigent Yolanda Brouwer. Zij weet haar taalfouten in het Duits bij de aankondigingen om te buigen tot een showtje waarmee ze de lachers op haar hand krijgt. Na dit optreden heeft Bravour een uur vrij, om het stadje en de kerstmarkt te verkennen of een warm drankje te halen in een 'Kneipe' in het kleine centrum. Vlak bij het podium kun je in een kraampje chocomelk met likeur of rum kopen. Eigenaren Jens en Ricarda Lewe hebben van het optreden genoten. Vooral het enthousiasme van het koor viel goed in de smaak. Jens: "Het is niet mijn muziek, ik houd vooral van Joe Cocker. Maar als ik niet aan het werk was geweest, was ik zeker blijven staan luisteren. En we hebben door het publiek op het plein meer klandizie gehad, op dit tijdstip is hier normaal 'nichts los'." Ricarda voegt lachend toe dat die Hollanders ook altijd zo lekker 'locker' zijn.

Thin Lizzy

Na een optreden in het Historisches Museum ("Wat klonk het door die akoestiek mooi!") en een snelle avondhap zingt Bravour voor de tweede maal in de tent op het plein. Opnieuw komt het thema drank aan bod, Bravour is immers een shantykoor ... De Ierse traditional Whiskey in the Jar, vooral bekend van The Dubliners, Thin Lizzy en Metallica, wordt gezongen terwijl een vat rum van hand tot hand gaat. Maar de meeste zangers genieten pas in de bus op de weg terug naar huis voor het eerst van het door hen veelbezongen alcoholische vocht. Al raken de meegenomen kratten bier niet eens helemaal leeg. Drank? Het is allemaal bravoure ... Wie eens mee wil zingen, is welkom bij de open repetities, vanaf januari in Zegveld, Kamerik en de Plint in Woerden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden