Het marktplein is niet bijzonder uitnodigend.
Het marktplein is niet bijzonder uitnodigend. (Foto: Roy Visscher)

Een bliksembezoek aan Steinhagen

Zoals veel Nederlandse plaatsen een stedenband hebben, heeft Woerden die al 47 jaar met het Duitse Steinhagen. Het stadje ligt niet zo heel ver van de grens, bij Bielefeld, bijna op de route naar Hannover en Berlijn. Hoe zou het daar zijn? Verslaggever Roy Visscher neemt een kijkje.

STEINHAGEN - Onze partnerstad is met ongeveer 20.000 inwoners ongeveer half zo groot als de stad Woerden. Dat tempert misschien de verwachtingen al iets. Kleinere plaatsen buiten de toeristische gebieden van onze oosterburen hebben immers meestal minder te bieden dan pak hem beet Cochem of Bad Ems. De binnenstad wordt gedomineerd door twee pleinen. Het ene is het marktplein Dat is, na recente stadsvernieuwing, omsloten door strak vormgegeven nieuwe winkelpanden en woonhuizen. Het andere is eigenlijk meer een rondlopende straat met in het midden gras, bomen en een fraaie evangelische kerk. Dit is - afgezien van een paar moderne, detonerende, gebouwen historischer van karakter. Veel winkels zijn in het centrum niet te vinden. De meeste bevinden namelijk aan de andere kant van de weg langs het centrum, rond een groot parkeerterrein. De Lidl en de Aldi bevinden zich er 'gebroederlijk' vlak naast elkaar.

Schnaps

Steinhagen beschikt over een treinstation. Maar om daar vanuit het centrum te komen, moet je over een brug de snelweg oversteken en in totaal bijna twee kilometer lopen. Voor jonge benen goed te doen, wat oudere stappen misschien liever in de bus. Heeft Steinhagen, los van de Evangelische Kirche, dan niets om trots op te zijn? Toch wel, namelijk branderij Zum Fürstenhof Robert H. Günther, die de schnaps met de beschermde naam Schlichte Steinhäger produceert. Niet voor niets tooit een levensgrote fles met het opschrift 'Schlichte' de gevel van het Historisches Museum Steinhagen als een soort torenspits. Dit museum biedt niet alleen informatie over de ontwikkeling van de stad, maar toont ook uitgebreid de geschiedenis van de daar al lang aanwezige branderijen. Proost!

Heuvels

Vanuit Steinhagen hoef je niet ver te reizen om mooie Duitse natuur te vinden. Want het stadje ligt aan de oostzijde tegen het bekende Teutoburger Wald aan. Staand tussen de grauwe betonnen panden rond de parkeerplaats is te zien dat de weg slingerend omhoog loopt richting de beboste heuvels. Dat stemt meteen een stuk vrolijker. Voor wie liever shopt dan door de heuvels rijdt op loopt, is Bielefeld een goede optie. Deze stad, ongeveer zo groot als Utrecht, ligt op vijftien kilometer afstand.

Meer berichten