Joost Schelling en Ivan Langerak (achter de piano), zijn druk met de voorbereidingen voor de twee Top2000kerkdiensten en hebben er enorm veel zin in.
Joost Schelling en Ivan Langerak (achter de piano), zijn druk met de voorbereidingen voor de twee Top2000kerkdiensten en hebben er enorm veel zin in. (Foto: Winny van Rij)

Top2000-muziek verbindt ook kerkelijk

Voor de derde keer is de Kruiskerk tussen Kerst en Oud en Nieuw het decor van Top2000muziek. Net als de voorheen op zaterdagavond, nu 28 december, en ook op zondagmiddag 29 december. "Er is gewoon zoveel belangstelling, dat we deze extra dienst houden en niemand zoals vorig jaar in de kou hoeven laten staan," aldus predikant Joost Schelling.

Woerden - Schelling leidt de diensten met als thema 'Music was my first love'. "Met muziek kun je zowel mooie als verdrietige dingen omlijsten, je hebt er herinneringen aan, het verbindt en ook in de kerk weten we er raad mee. Daarom gebruiken we in de kerk inmiddels ook andere muziekstijlen naast het traditionele orgel en de psalmen."

Voor elk wat wils

Tijdens de Top2000kerkdienst zijn het alleen maar andere liedjes. Deze worden vertolkt door Acda & De Munnik coverband De Buren. Zanger Ivan Langerak: "We doen voor het tweede jaar mee en het is hard werken, maar ontzettend leuk, de band is razend enthousiast." Ze brengen tijdens de dienst een mooi gevarieerd aantal van 12 of 13 nummers. "Engels en Nederlandstalig, uptempo of wat kleiner. Van Mrs. Robinson tot Het duurt te lang." Voor elk wat wils om aan te sluiten bij de Woerdense samenleving. "Het is een dienst voor iedereen. Jong en oud, kerkelijk of niet." De meeste bandleden hebben wel iets met kerk of geloof of hadden dat vroeger. "De kerk heeft een stoffige naam maar staat wel degelijk midden in de samenleving."

Diepere betekenis

Tussen de liedjes door zijn er momenten van bezinning. "Ik spreek een gebed uit, geef de zegen maar vermijd kerkelijke taal en verbind de liedjes met elkaar, leg de betekenis uit," aldus Schelling. Zoals vorig jaar. "Het thema was 'hoop' met titelsong 'Het regent zonnestralen'. Aan het einde van dit liedje blijkt dat Herman een tweede kans heeft gekregen, en dat is precies waar hoop over gaat." Voor iedereen kan de betekenis van een liedje weer anders zijn en daarom kunnen mensen hun top3 voor Woerden indienen. "Van liedjes die hen inspireerden tot waar ze een bijzondere herinnering aan hebben." Dit krijgt een plek direct na de dienst. Stemmen via site (zie kader).

Festivalachtig

De Top2000dienst op zaterdagavond is festivalachtig, een feestje. "Naast zitplaatsen zijn er ook staplaatsen want er mag gedanst worden," vertelt Schelling. Er is een frietkraam, een Popquiz en de band speelt ook na afloop nog." Op zondag is er geen frietkraam maar de inhoud is hetzelfde. "Of de sfeer anders is, durf ik niet te zeggen, misschien zijn er dan meer gezinnen met tieners."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden