Kevin en Menno zijn vast van plan Podium Bredius tot een levendig podium te maken waar op donderdagavond gedart wordt, op vrijdagavond steevast een activiteit en nog meer plannen zijn.
Kevin en Menno zijn vast van plan Podium Bredius tot een levendig podium te maken waar op donderdagavond gedart wordt, op vrijdagavond steevast een activiteit en nog meer plannen zijn. (Foto: Winny van Rij)

Podium Bredius is het podium voor Woerdense jongeren

Jamsessies, open DJ-avonden, Cue & Play-avonden, een Bluesnight, Bob Ross-avond. Het gebeurt allemaal in Podium Bredius, voorheen Babylon, en er zijn nog veel meer plannen voor het nieuwe jaar. Drie vrijwilligers waaronder Kevin van Rooijen kwamen naar het bestuur toe met plannen om van alles toe organiseren toen Babylon ophield te bestaan. "Daar zijn we erg blij mee, we geven ze alle ruimte om dit te doen.

Door Winny van Rij

Woerden – "Babylon was een gevelnaam en dat is Podium Bredius ook," vertelt bestuurslid Menno Jelluma. "We zijn Stichting Jongerenproject Woerden, zijn zelfstandig en hebben dit pand in eigendom." Voorheen was er een jongerenwerker actief en konden jongeren in Babylon van alles organiseren. "Die hulp hebben we niet meer, vandaar de omslag naar Podium Bredius, een ander concept dat helemaal alleen op vrijwilligers draait." Dat zijn er nu acht, jongeren die leuke ideeën omzetten in de praktijk." Kevin die voorheen ook al bij Babylon actief was. "We moeten alles eigenlijk weer vanaf nul opbouwen." Op het darten na ging de locatie de eerste maanden van het jaar dicht. "We hebben flink schoon gemaakt en de muren lichter geschilderd."

Iedere vrijdag

Sinds 8 mei van dit jaar zijn ze iedere vrijdagavond open. "De eerste vrijdag van de maand is het open café, de tweede een thema-avond met Oktoberfest of Halloween, de derde vrijdag een jamsessie en de vierde vrijdag Queue And Play, een open DJ-avond. Soms is er een vijfde vrijdag, dan verzinnen we een activiteit zoals de Bob Ross avond." "Het leuke is dat er dan andere mensen binnen komen waarmee je nieuwe bezoekers bereikt," zegt Menno

Extra vrijwilligers

Dat is natuurlijk waar Podium Bredius op zit te wachten. En op extra handjes. "We willen het liefst ook op zaterdagavond activiteiten organiseren maar we hebben nu niet genoeg vrijwilligers," licht Kevin toe." We zoeken jongeren die willen meehelpen dit podium tot een succes te maken." Of mensen die wel eens een klusje willen doen. Menno: "Onze voorzitter Dick Pekelharing is hier steevast op donderdagochtend om onderhoud te doen."

Alle vertrouwen

Het bestuur heeft alle vertrouwen in de vrijwilligers. "We ondersteunen ze waar mogelijk, bieden trainingen en geven ze de kans te bewijzen dat ze ook andere en nieuwe activiteiten kunnen organiseren." Zo komt er in februari een 16+ feest. "Dat vraagt extra organisatie en begeleiding, maar het lijkt ons fantastisch om ook iets voor die leeftijdscategorie te doen," aldus Kevin. Verder kun je ons vergelijken met een horecagelegenheid, een plek waar je zo even met je voetbalelftal kunt binnen komen en gezellig met elkaar kunt kletsen en een biertje drinken."

Meer berichten