Bep van Wijk
Bep van Wijk (Foto: )

Asieldier verdient fijne jaarwisseling

Harmelen – Ieder week zien we in onze krant een opsomming van de gevonden en vermiste dieren in onze gemeente. Yvonne de Vries is hier verantwoordelijk voor. Zij is hoofd van het Dierenasiel Reijerscop in Harmelen van waaruit zij maar liefst 225 vrijwilligers aanstuurt. Deze mensen, met het hart op de juiste plek, bieden met twee dierenambulances hulp en vervoer aan zieke, gewonde en gevonden dieren in Woerden, Bodegraven-Reeuwijk, Oudewater, Montfoort en Nieuwegein. Al deze vrijwilligers vangen op een liefdevolle manier tijdelijk zwerf- en afstanddieren op en registeren vermiste en gewonde dieren.

Door Edith Op de Woerd

Dierenasiel

De dieren in het asiel aan de Reijencopse Overgang in Harmelen komen binnen via de ambulance of via particulieren die om diverse redenen afstand (moeten) doen van hun huisdier.

Yvonne legt de gang van zaken bij de dierenhulpverlening uit: "Burgers bellen voor gewonde, gevonden of dode dieren, waarvan de eigenaar onbekend is, met het nummer 0348 – 41 42 42. De centralist, natuurlijk ook een vrijwilliger, stuurt vervolgens als het echt nodig is de dierenambulance die het bewuste dier naar het asiel brengt. Alleen honden, katten, konijnen en siervogels worden hier opgevangen. Alle andere dieren worden naar gespecialiseerde opvangadressen in de regio gebracht. De huisdieren worden onderzocht en verzorgd, ze krijgen alle behandelingen die nodig zijn.

Hier in Harmelen worden ook de huisdieren waarvan afstand wordt gedaan, met liefde in ontvangst genomen. Minimaal twee weken blijven alle beestjes in quarantaine om eventuele ziektes die ze onder de leden hebben te ontdekken.

Chippen

In deze twee weken doen de vrijwilligers er alles aan om de eigenaren op te sporen. Dat gaat het beste als de dieren gechipt zijn. Yvonne: "Bij honden is dat verplicht, bij katten helaas nog niet. Bovendien komt het regelmatig voor dat de dieren wel gechipt zijn maar dat de chip niet geregistreerd is. Eigenaren van gechipte huisdieren kunnen dit controleren op: www.chipnummer.nl. Het opsporen van de eigenaren van konijnen en siervogels is lastiger. We gebruiken bij het opsporen onder andere diverse kranten maar ook op onze website https://dierenhulpverleningwoerden.nl staan alle dieren met foto vermeld.

Resultaat

In het afgelopen jaar heeft Dierenasiel Reijerscop bijna 600 dieren opgevangen:

121 katten, 178 kittens, 56 honden, 168 konijnen en 40 siervogels.

De vrijwilligers zijn nog op zoek naar lieve eigenaren voor 8 katten, 2 honden, 18 konijnen en 10 siervogels.

Er zijn dit jaar 13.257 gesprekken van en naar de centrale gewest en de ambulance heeft 2.006 ritten uitgevoerd.

Meer berichten