Sinds najaar 2017 is Woerden thuis voor Femke Merel van Kooten-Arissen. Foto: Roy Visscher
Sinds najaar 2017 is Woerden thuis voor Femke Merel van Kooten-Arissen. Foto: Roy Visscher (Foto: )

Woerdens Kamerlid is niet te stoppen: 'Soms kom ik pas 's nachts thuis'

Het gaat goed met Femke Merel van Kooten-Arissen. De in Woerden wonende parlementariër stapte dit jaar uit de Partij voor de Dieren (PvdD) en ging door als eenmansfractie. "Ik word nu niet meer geremd bij het verwezenlijken van mijn idealen voor de samenleving."

Door Roy Visscher

WOERDEN – Politiek gezien is ze in rustiger vaarwater gekomen, maar lange dagen maken doet de jonge moeder nog steeds. Gelukkig vervult haar man Frank ("ze werkt kneiterhard!") de – onbetaalde – functie van ambtelijk secretaris. "We vertrekken meestal met z'n drieën naar Den Haag, vier dagen per week. Olivier gaat daar naar 'de Kleine Kamer', de crèche voor kinderen van Haagse politici. Regelmatig zijn er nachtelijke stemmingen in de Kamer. Dan kom ik later thuis dan Frank en Olivier, pas midden in de nacht. Maar ik wil geen stemmingen missen." Die brede politieke betrokkenheid was wat leidde tot haar vertrek uit de PvdD. Natrappen naar de partij, daar is ze de persoon niet naar. Maar desgevraagd wil ze er wel iets over zeggen: "De PvdD creëert naar buiten toe het beeld dat ze zich voor veel meer inzet dan alleen dierenwelzijn. Maar als fractielid moest ik me toch vooral beperken tot dierenzaken." Sinds haar vertrek in juli kan ze doen wat ze echt wil: opkomen voor iedereen met een zwakkere positie in de samenleving. Zoals gehandicapten, vrouwen, LHTBI'ers en de armeren. En de dieren natuurlijk.

Paspoort

Zo heeft de zorg haar grote aandacht. "Patiënten lijden onder al die fusies, concurrentie en onwerkbare protocollen in de zorg. Zo heb ik in de Kamer ook aandacht gevraagd voor de overname van het Zuwe Hofpoort door het St. Antonius. Waar we trouwens zelf mee te maken kregen bij de geboorte van onze zoon. De afstand tot het St. Antonius maakte het er niet gemakkelijker op." Lachend: "Ja, in Oliviers paspoort staat Utrecht als geboorteplaats. Dat vindt Frank, als geboren Woerdenaar, niet leuk." Zelf groeide ze op in het Gooi en de Alblasserwaard, maar ze woont nu ruim twee jaar in Woerden. "Een fijne stad, lekker om met het gezin het centrum in te gaan. Of om met de hond langs de Cattenbroekerplas te lopen. Maar ik mis wel de Gooise bossen, waar ik als kind lange wandelingen maakte met mijn familie." Ze zet zich, buiten de landelijke politiek om, in voor het behoud van de waterplas waar ze zo graag vertoeft in haar weinige echt vrije uren. "Er komen misschien bedrijfspanden naast, dat zou zonde zijn! Ik bezoek de inspraakavonden. En heb Franks dochter van elf geholpen met haar inspraakbrief, zo schattig!"

Kamervragen

Ook de zaak van de Woerdense teckelfokkerij ging haar aan het hart. "Die schaadde dieren, was illegaal en lichtte kopers op. De in Hongarije gekochte puppies waren door het doorfokken verzwakt en werden hier verkocht aan nietsvermoedende hondenliefhebbers. In Hongarije worden de handelaren aangepakt, in Nederland niet. Daar heb ik misschien al wel honderd Kamervragen over gesteld!" Gaat ze een nieuwe partij oprichten? "Daar denk ik inderdaad wel over na. Maar het is moeilijk opboksen tegen al het marketinggeweld van de grotere partijen. Ik wil vooral doorgaan met het aankaarten van misstanden en bereikbaar zijn voor de kiezers. Mensen zijn soms verbaasd als ik zelf de telefoon opneem!"

Meer berichten