Foto:

Column Junior Brandenburg: De eerste

Na de laatste column is het nu tijd voor de eerste. Er liggen weer 52 ongerepte weken voor ons waarvoor ik hoop dat we het positief gaan bont maken.

Positiviteit is wat we goed kunnen gebruiken in een wereld waar corruptie en nepnieuws onze democratieën uithollen en vrijheid wereldwijd onder druk zet. Mix daar de steeds heftiger klimaatveranderingen in, en het ziet er allemaal behoorlijks smogkleurig uit.

Afgelopen jaar zag ik vaker dat men zich verontschuldigt of verschuilt achter het feit dat je zelf maar een mens bent en ons land maar klein is. Oftewel dat het niet zoveel uitmaakt wat je doet omdat je nooit het negatieve effect van anderen en groteren teniet kan doen.

Laat dat nu een radicaal onjuiste gedachte zijn. Iedere positieve verandering en ontwikkeling is ooit klein begonnen en uitgegroeid door passie, doorzettingsvermogen en creativiteit. We zien dit als voorbeeld dagelijks om ons heen, we hebben al droge voeten sinds 500 voor christus, van kleine terp naar gigantische Maeslantkering.

Belangrijke veranderingen beginnen juist klein en vaak uit noodzaak. Aan de hand van vernieuwers en voorvechters groeien ze uit tot successen.

Laten wij (opnieuw) een lichtend baken zijn van super-afvalscheiders, fossielvrije energieliefhebbers en elkaar-ondersteuners. Al het goeds dat we in onze gemeente en voor elkaar doen is altijd groter dan alleen het directe zichtbare effect. Het vormt het onzichtbare fundament van een sterke toekomstbestendige gemeenschap waar we allemaal onderdeel van kunnen uitmaken.

Daarom is het aardig om dit jaar eens te beginnen met de vraag die JFK* de wereld inslingerde, vrij naar zijn bedoelingen, "vraag niet wat de gemeenschap voor jou kan doen, maar wat jij voor jouw gemeenschap kan doen".

Ik heb vorig jaar veel en harde kritiek geleverd op de rol van adviesbureaus. Ik ben van mening dat kritiek in principe alleen gerechtvaardigd is als je een alternatief of verbetering aan kunt dragen. Foei roepen vanaf de zijlijn brengt niemand verder.

Daarom zal ik mij dit jaar inspannen om een stevig burgeralternatief beschikbaar te maken waar tegen geringe kosten een beroep gedaan kan worden op parate relevante kennis in plaats van op duurbetaald onbruikbaar advies. Heb ik dan iets zinnigs gedaan voor mijn gemeenschap? Nog verre van, maar het is pas de eerste week, dus ik heb er nog 52 te gaan om nog veel meer bij te dragen.

*John Fitzgerald Kennedy, 35ste president USA, toen Amerikaanse presidenten nog konden inspireren i.p.v. louter liegen.

Junior Brandenburg

Meer berichten