Foto:

Woerdense column: Koop lokaal!

Daar stond het dan op Facebook. En alles wat op Facebook staat is waar... Maar dit was echt waar. Wat stond er dan hoor ik u denken? Ik las het bericht van Trieke Hummel van InSTIJL aan de Rijnstraat in Woerden. Zij schreef:

'OPHEFFINGSUITVERKOOP... Ook ik vind het jammer om te stoppen. Ik heb de winkel 16 jaar en in die jaren is er veel veranderd. Het koopgedrag. De manier van winkelen. De loop in de winkelstraten. Het winkellandschap verandert in een rap tempo en ik kan daar niet meer in meegaan. Als 'kleine' ondernemer lukt het mij niet meer de winkel rendabel te exploiteren. Lieve reacties heb ik de afgelopen dagen mogen ontvangen en dat doet zo goed! Ik ga nog even door met mijn opheffingsuitverkoop #shopvoorhettelaatis en bij deze #ikbenopzoeknaareenbaan'

Lieve ondernemer/werkgever die dit leest: bied deze vrouw met een geweldige ervaring een baan aan. Of ga een gesprek met haar aan.

Toen ik dit las dacht ik, dit speelt niet alleen in Woerden, maar in heel Nederland. Mooie winkelstraten met lege panden. En de oorzaak geeft zij hier perfect aan. En ik kan er veel over zeggen maar het is gewoon echt k*t voor de vele kleine ondernemers die Nederland en Woerden rijk is. Wie wordt de volgende?

Het is vechten tegen de bierkaai. Het is water dragen naar de zee. Terwijl we juist dat leuke centrum met bijzondere, unieke winkels zo graag willen. Maar uiteindelijk laten wij ze allemaal links liggen en bestellen we bij AliExpress of Wish of online bij iemand anders.

Alleen ons koopgedrag kan deze leegstand veranderen. En uiteindelijk zal als dit zich doorzet de gemeente moeten gaan bepalen voor een wijziging van het bestemmingsplan. Ik zie het somber in voor de kleine ondernemer die juist iets moois te bieden heeft. Iets unieks. En dat is het persoonlijk contact. Het mooie wat je extra cadeau krijgt en zij eerlijk aanbieden. Ik hoop dus dat u in 2020 gaat shoppen bij uw lokale ondernemer in kleren, schoenen, boeken, wat u maar wilt kopen. En dat u nu de slager weer eens binnenstapt, de kaaswinkel, de poelier of de bakker en de groenteboer. Ga eens kijken bij u in het winkelcentrum of in het centrum van onze mooie stad. En ontdek met wat voor liefde hier mensen u willen helpen. Of ga juist weer eens ouderwets op de koopavond shoppen en daarna een lekkere borrel halen of iets anders drinken.

Aan onze ondernemers gaat en zal het zeker niet liggen. Uiteindelijk maken wij met ons allen deze mooie stad waar wij graag in willen leven! Dus wil ik u graag deze tip meegeven. Als het kan koop dan ook lokaal! Of geef het weer eens een kans en ontdek dat Woerden u echt veel te bieden heeft. Misschien zetten we wel een trend. Geen idee, maar als u niks doet of verandert dan zal het alleen maar verslechteren. Helaas is het voor Trieke te laat!

Door Mirte Damen

Meer berichten