Arjen Draisma wil nooit meer weg uit Woerden. "Het houdt het midden tussen dorp en stad, we kijken hier naar elkaar om en dat is een kwaliteit."
Arjen Draisma wil nooit meer weg uit Woerden. "Het houdt het midden tussen dorp en stad, we kijken hier naar elkaar om en dat is een kwaliteit." (Foto: Winny van Rij)

Raadslid Arjen Draisma: 'We moeten veel meer samen doen'

WOERDEN - Het mooie aan Woerden vindt CDA-raadslid Arjen Draisma dat iedereen naar elkaar omkijkt, het mooie landschap, dat er ieder weekend wat te beleven is, dat sportverenigingen floreren. Dat wil hij allemaal zo houden. "In Woerden doen we dingen samen, spreken we elkaar aan en dat is een kwaliteit." Dat vind je niet in Houten of Nieuwegein. "Maak dit nieuwe inwoners van Woerden en de kernen duidelijk. Je woont hier niet alleen voor jezelf."

Het omkijken naar elkaar en een goed sociaal beleid voeren kan alleen maar als het financiële beleid goed is en daar schort het de laatste jaren aan. "We zijn niet armlastig maar de schulden liepen wel erg hard op door bijvoorbeeld de parkeergarage op het Defensie-eiland van 16 miljoen, het gerenoveerde stadhuis van 13 miljoen. Een iets minder luxe bestrating is ook goed." Hij doelt op de nieuwe bestrating op diverse plekken in Woerden. Arjen wijt dit beleid aan wethouders die hier niet woonden en graag iets wilden achterlaten. "Gelukkig zijn er nu vier wethouders uit Woerden met een college dat met beide benen op de grond staat. Ik vind dat je de schulden niet verder moet laten oplopen, vooral niet ten koste van mensen die het moeilijk hebben, dat is wel een diepere drijfveer van mij."

In hart en nieren
Arjen studeerde politieke wetenschappen en economie en werd tijdens zijn studietijd politiek actief. "Mijn ouders waren wel politiek geïnteresseerd maar niet bestuurlijk actief, ik wel." Hij is een CDA-er in hart en nieren, zat bij de CDJA, in de deelgemeenteraad en het kamerkringbestuur in Rotterdam. Daar is hij is al dertig jaar bestuursambtenaar. "Ik wandelde het hele concern wel zo'n beetje door." In 1997 kwam hij naar Woerden. "Mijn vrouw werkt door het hele land dus dit is mooi centraal, het midden tussen stad en dorp. We willen hier niet meer weg."

Pieter en Sybrand
Voordat hij politiek actief was in Woerden zat Arjen in het bibliotheekbestuur en was voor kerken actief. "Geleidelijk aan kwam ik bij het CDA, een hele leuke en open fractie waarin alles vertegenwoordigd is, we discussiëren hevig maar gunnen elkaar ook dingen." Hij is nu zes jaar raadslid en begon in de oppositie. "Ik moest wennen toen we in de coalitie zaten, zeker als je een soort Pieter Omtzigt bent." Zo noemen ze hem. "Ik kan behoorlijk kritisch zijn." Zijn voorbeeld is Sybrand Buma. "Vanwege de manier waarop hij vanuit normen en waarden politiek bedrijft."

Investeren
"Zo vind ik ook dat van het aardgas af gaan niet alleen iets moet zijn voor mensen die zich een Tesla kunnen veroorloven." Dat wordt nog wel een uitdaging. Arjen zou samen met voorlopers willen investeren en anderen op een slimme manier meekrijgen. "Mooi als inwoners met hun woning investeringen doen die overdraagbaar zijn, het Rijk moet wel over de brug komen."

In gesprek gaan
Arjen gaat er graag op uit. "Met iedere campagne ben ik buiten, praat veel met mensen die het leuk vinden als ik over dit soort onderwerpen begin. We moeten meer samen doen, dan krijg je de beste besluiten. Je kunt het niet iedereen naar de zin maken, daarom kom je vaak in het midden uit. Dus besef dat wanneer je een beetje ontevreden bent, we het best wel goed hebben samen."

Door Winny van Rij

Meer berichten