SHV schaatsers
SHV schaatsers (Foto: SHV Archief)

Woerdense schaatsers gaan naar Zweden om 'De Tocht' te rijden

“It giet oan” of is het “det kommer att hända”, dat is voor vele Friezen en Nederlanders een vraag, niet voor de 35 Woerdense schaatsers van SHV Woerden. Zij gaan dit jaar met een grote groep leden naar Zweden om daar een aantal mooie toertochten te schaatsen.

Waarom naar Zweden en niet de Weisensee? In 2017 heeft eenzelfde aantal Woerdense schaatsers dit gedaan op de Weisensee, in Oostenrijk. Het is niet zo dat er geen schaatsers meer naar de Weisensee gaan, dat zijn er altijd nog wel een 15-tal, echter in 2019 werd het idee geopperd om Zweden aan te doen. Verandering van spijs doet eten zullen we maar zeggen.

Bas Roth en Helma de Jager hebben net als in 2017, afgelopen jaar een oproep gedaan aan de SHV leden of er belangstelling was om van 15 tot 23 februari 2020 een week naar Zweden af te reizen en daar een aantal toertochten te rijden. Daar werd massaal op gereageerd.

Helma de Jager: ”Op zo veel belangstelling hadden wij niet gerekend”. In allerijl werd een informatieavond gehouden en konden degenen die echt mee wilden gaan zich inschrijven, haast iedereen deed dat. Bas Roth en Helma zijn daarna snel aan de slag gegaan en hebben in korte tijd veel Zweden aan de lijn gehad. ”Gelukkig spreken veel Zweden redelijk goed Engels zodat we al snel de logieadressen konden vastleggen ” weet Bas Roth. De groep gaat eerst 2 dagen naar het kleine plaatsje Stigtuna wat aan het Mälarmeer ligt en vervolgens verblijven ze 5 dagen aan het Runnmeer in Falun. De vliegtickets zijn bij SAS (Scandinavian Airlines) geboekt, dus nu kan er getraind worden. Iedere maandagavond gaat er een groep SHV schaatsers naar de Vechtsebanen om wat extra rondjes en conditie op te doen. Ook Flevonice in Biddinghuizen is al een paar keer bezocht. Daar kun je rondjes van 3 km rijden, dus 50 ronden is al 150 km.

Helma en Bas, maar ook andere deelnemers houden de Website van Natuurijs Zweden, waar de diverse ijsfestijns worden gehouden, in de gaten. Het zijn natuurijstochten, dus er moet wel ijs op de meren liggen. Op dit moment lijkt dat geen probleem, echter zeker weet doe je het pas als je er bent. Hoe dan ook, de groep is nu al razend enthousiast.

Dat is wat het Bestuur van SHV Woerden ook graag wil en daarom ondersteunt ze dit soort initiatieven van ganser harte. De voorzitter, Liebe Vellenga: ”Het is verbazingwekkend hoeveel ideën er uit de leden naar voren komt. Zowel bij de wedstrijdrijders, die een aantal recordwedstrijden en trainingskampen organiseren, als bij de toerrijders, worden steeds weer leuke, sportieve en gezellige uitjes gepland” ”Aan de Zwedenreis doen overigens veel toerrijders en een enkele wedstrijdrijder mee, dat vergroot de saamhorigheid”. Het Bestuur van SHV Woerden ziet dit bijzonder graag en wenst de groep dan ook veel schaatsplezier toe.

Meer berichten