vlnr: Angelique van der Linden (Hartstichting), Robert Methorst (Stichting Jacco Versluis Classic), Gerard van Dam (Pencilpoint) en Gérard van Koert (Stichting Jacco Versluis Classic) bij een van de nieuw geplaatste AED's in Woerden.
vlnr: Angelique van der Linden (Hartstichting), Robert Methorst (Stichting Jacco Versluis Classic), Gerard van Dam (Pencilpoint) en Gérard van Koert (Stichting Jacco Versluis Classic) bij een van de nieuw geplaatste AED's in Woerden. (Foto: Brecht van Megen - Pencilpoint)

AED's geplaatst in Woerden door de Stichting Jacco Versluis Classic en de Hartstichting

WOERDEN - Iedere buurt een eigen AED. De Stichting Jacco Versluis Classic en de Hartstichting zetten zich in voor voldoende beschikbare AED’s in Woerden en omgeving om levens te redden.

Deze maand is de inschrijving gestart start van de vierde editie van de Jacco Versluis Classic die gereden wordt op 7 juni 2020. Tegelijk zijn de AED’s opgehangen die zijn betaald met het opgehaalde geld van de tocht in 2019. Woerden is hiermee twee openbare AED’s rijker die 24 uur per dag beschikbaar zijn bij noodgevallen.

Op dit moment zijn er nog te weinig openbaar toegankelijk en geregistreerde AED’s in het Groene Hart. Dit belemmert snelle hulp bij een hartstilstand. De toertocht Jacco Versluis Classic voor wielrenners, heeft als doel de Hartstichting te ondersteunen door meer AED’s beschikbaar te hebben in Nederland. Met name in het fietsvriendelijke Groene Hart rond Woerden.

Met meer AED’s in de buurt wordt de overlevingskans bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis aanzienlijk vergroot. De Jacco Versluis Classic maakt het voor bewoners, vrienden en familie van deelnemers en sponsors mogelijk om gezamenlijk geld in te zamelen voor een AED, en zo hun buurt hartveiliger te maken.

Iedere buurt een eigen, toegankelijke AED
Om overal in Nederland op tijd te kunnen reanimeren zijn ongeveer 30.000 AED’s nodig. Op dit moment zijn er slechts ca. 12.000 AED’s aangemeld bij het landelijke oproepsysteem HartslagNU, terwijl er naar schatting 100.000 AED’s verspreid door Nederland hangen. Probleem met deze AED’s is dat het onbekend is waar ze hangen en wie ze beheert. Bovendien hangen lang niet alle AED’s op plekken die 24/7 bereikbaar zijn voor publiek. Dat betekent dat ze niet altijd door burgerhulpverleners op het moment dat het er écht om gaat bereikbaar zijn en ingezet kunnen worden.

De Stichting Jacco Versluis Classic en de Hartstichting roepen bewoners van Woerden op om het evenement te steunen en locaties aan te dragen voor een openbare AED. Zodat deze buiten op een centrale, toegankelijke plek kunnen worden opgehangen om hun buurt veiliger te maken. Steunen, doneren en deelname kan via de website www.jacco-versluis-classic.nl.

6-minutenzone
Jaarlijks worden ruim 15.000 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Hartstilstanden vinden vaak plaats bij mensen thuis, in woonwijken. Meer AED’s dragen bij om van Nederland een 6-minutenzone te maken, zodat mensen met een hartstilstand buiten het ziekenhuis in heel Nederland binnen 6 minuten kunnen worden gereanimeerd.

Reanimatie en de inzet van een AED binnen 6 minuten vergroot de kans op overleving. De Stichting Jacco Versluis Classic maakt zich al jaren ‘hart’ om van het Groene Hart een AED toegankelijk gebied te maken. Jaarlijks kunnen zo honderden levens worden gered.

Over de Jacco Versluis Classic
Woerdenaar en amateur wielrenner Jacco Versluis overleed in 2016 aan een acute hartstilstand. Ter nagedachtenis wil De Jacco Versluis Classic fondsen te werven ten behoeve van medisch onderzoek naar hartfalen. Door het organiseren van een jaarlijkse NTFU wielertocht door het Groene Hart, met start en finish in Woerden, haalt de stichting geld op dat wordt gebruikt om AED’s aan te schaffen in samenwerking met de Hartstichting.

Opzet evenement
Op zondag 07 juni 2020 worden er twee routes gereden door maximaal 500 wielrenners. Deelnemers kunnen kiezen uit een route van 75 of 110 kilometer en deze individueel of in een team rijden. Vanuit Woerden gaan de twee routes langs de Lek en door de mooiste natuurgebieden van het Groene Hart. De wielrenners finishen in het mooie historische stadshart van Vestingstad Woerden!

Meer berichten