Foto:

De Woerdense column: Influencer

Afgelopen zomer hadden we in Woerden een aantal zogenaamde influencers op bezoek. Een influencer is of wel een zelfbenoemd belangrijk mens, iemand die graag iemand wil zijn of een persoon die iets unieks doet of vertelt waar anderen graag in volgen. Die laatste categorie is het meest authentiek en aansprekend, de eerste twee categorieën het meest voorkomend.

De betreffende zogenaamde influencers waren ingehuurd door de lokale marketingclub met het idee om een eigentijdse draai te geven aan stadspromotie. Een stuk nuttiger dan te betalen voor deelname aan de nepverkiezing "beste binnenstad van Nederland". Los van het feit dat het laatste weggegooid geld is, draait men er ook een rad mee voor de ogen.

Er zijn belangrijke stappen gezet en Stadshart en College voelen de urgentie voor het centrum, maar we zijn er nog lang niet. Sterker, de problemen worden vooral groter.

De leegstand is lager dan het landelijke gemiddelde, maar dat gemiddelde is juist gestegen. En er komt veel nieuwe leegstand aan, immers houden nu ook zelfstandige winkeliers en bedrijven die generaties in het centrum actief waren, er mee op.

Een oneindige reeks pop-up stores en outlets is dan niet het antwoord. Dit zijn namelijk de nieuwe belwinkels waar we juist niet meer van wilden hebben. Het zijn tijdelijke economische parasieten die verdraaid weinig toevoegen.

Leegstand bestrijden met koffie-, lunch-, afhaal-invulling zal ook geen stand houden. Het is het probleem verplaatsen. Winkelleegstand wordt dan horecaleegstand, eindresultaat leegstand.

En dit is nog maar het topje van de ijsberg. Jezelf promoten als Beste Binnenstad is dus niet alleen een leugen maar ook gevaarlijk. Beter keren we dus weer terug naar authentieke promotie. En daar spelen wij als Woerdenaren allemaal een rol in. Wij zijn namelijk allemaal stuk voor stuk serieuze influencers. Authentiek en overtuigd.

Dus grijp die macht en promoot onze stad. Schrijf die leuke recensie op Facebook, Google of elders over dat leuke winkeltje, die lekkere koffie of goede service die je in Woerden vindt. Roep op verjaardagen en bijeenkomsten met trots hoe goed het bij ons toeven is. En vooral, wendt uw portemonnee aan en koop en steun lokaal terwijl u zelf geniet van de sfeer en de voorzieningen. En wie weet, met onze gezamenlijke inspanningen krijgen we dan ooit een van de beste binnensteden. Maar daar zullen we heel hard voor moeten werken en beïnvloeden.

Door Junior

Meer berichten