Petra Bakker en Heleen van Ulden hebben zin in de Poëzieavond. "Leuk om mensen te prikkelen naar poëzie te luisteren." Foto: Winny van Rij
Petra Bakker en Heleen van Ulden hebben zin in de Poëzieavond. "Leuk om mensen te prikkelen naar poëzie te luisteren." Foto: Winny van Rij

Unieke Poëzieavond bij House of Arts

WOERDEN - Op vrijdagavond 31 januari, in de Week van de Poëzie, is er een heuse poëzieavond bij House of Arts. Eigenaar Heleen van Ulden is blij met het initiatief van Petra Bakker. "Ik zoek de verbinding en verschillende kunstvormen kunnen elkaar enorm versterken." Volgens Petra was er vroeger ooit wel een poëziemiddag maar nooit in de week van de Poëzie. "Het wordt de hoogste tijd."

In het kunstencentrum onderaan de molen is een mooie combinatie te zien van verschillende kunstvormen. "Exposities van schilders, beeldhouwers, fotografen, vaak samen met andere kunstvormen zoals nu de Foto-expositie Rietwerk van Willem Jacobs gecombineerd met gedichten en glassieraden van Petra Bakker. Er zijn ook met spulletjes van Atelier de Schuur van het Thomashuis in Zegveld waar ik als vrijwilliger werkte." Je kunt er kunst en cadeautjes kopen van 10 tot 500 euro. "Het moet wel betaalbaar zijn."

Alle kunstvormen
Op 18 januari vorig jaar ging House of Arts open en sindsdien waren er zes exposities, ontving Heleen kinderen en jongeren via Kuvo en Talent XL, bood ruimte voor miniconcerten van het Klooster, deed mee aan de Atelierroute, Open Monumentendag, bood twee stageplekken en ontving vele toeristen. "Ik maak onderdeel uit van een kunstroute van de VVV." Daarnaast geeft Heleen boetseercursussen en organiseert nu dus de Poëzieavond. "Het is een kunstvorm en hier kan wat dat betreft alles."

Met Petra Bakker, Willem Jacobs en een gastdichter. "Ingmar Heytze," laat Petra trots weten. "Een bekende dichter uit Utrecht die gelijk zin had om te komen. Het is volgens mij een echte echte performer die zelf weleens zei: zonder humor wordt het lullig." "Een beetje licht dus, gelukkig," zegt Heleen. "Het moet geen zware avond worden."

Eerbetoon
De drie dichters brengen eigen poëzie en een eerbetoon aan de vorig jaar op 24 april overleden Gerrit Luidinga. "Een mooie manier om zijn werk te presenteren want hij publiceerde pas laat gedichten," aldus Petra. Tussendoor is er muziek van Willem Jacobs en Adriaan Dorresteijn. "Een gepensioneerde hoogleraar en oud bandlid van Willem die helemaal muziekfreak is en zelf Nederlandse liedjes schrijft, net als Willem dat doet. Dit past erg goed bij poëzie."

Laagdrempelig
Petra hoopt een divers publiek te bereiken. "Poëzie moet je drie of vier keer lezen en misschien begrijp je het dan nog niet maar vind je de sfeer wel heel mooi." Heleen vindt het bijzonder dat mensen geroerd worden. "Mooi hoe dat binnenkomt." "Iedereen haalt er weer andere dingen uit," besluit Petra. De poëzieavond is op vrijdag 31 januari van 19.30 tot 22.00 uur met inloop vanaf 19.00 uur. De entree is gratis dankzij bijdrages van het Letterenfonds en Cultuur Platform Woerden. Er zijn zitplaatsen voor maximaal 40 mensen dus aanmelden is nodig via houseofartswoerden@gmail.com.

Door Winny van Rij

Meer berichten