Zwerfafval expeditie
Zwerfafval expeditie (Foto: Irene Jansen Vermeij)

Een beter milieu begint bij Jenaplanschool de Kring

WOERDEN - Op donderdagochtend 23 januari 2020 kwam de groep 'Let's do it kids' op de Kring gastlessen verzorgen over bewustwording van het afvalprobleem. Deze gastlessen worden mede mogelijk gemaakt door de gemeente Woerden die het programma subsidieert.

De groepen 1 t/m 5 deden mee aan het programma op initiatief van de middenbouw, die momenteel werkt aan het project 'afval'. Deze week zijn ze daarmee van start gegaan.

De ochtend begon bij de groepen 1/2 met een spetterende theatervoorstelling over zwerfafval met kabouter Zibbedeus. Daarna kregen zij nog een gastles over zwerfafval. De groepen 3/4/5 gingen van start met twee gastlessen, gegeven door Jolien en Melissa. De ene gastles ging over de plastic soep die in de oceanen drijft. Met behulp van filmpjes, prikkelende vragen en een leuke quiz ging dit thema helemaal leven bij de kinderen en wilden ze het liefst meteen aan de slag om al het zwerfafval buiten op te gaan ruimen.

De andere gastles heette VANG en ging over het nut van het recyclen van ons afval. Zo hebben de kinderen o.a. geleerd hoe er wc papier wordt gemaakt van oud papier.

Na de gastlessen was het dan eindelijk tijd voor actie. De groepen 3/4/5 mochten aan de slag met een afvalprikker om de buurt zwerfafvalvrij te maken. Daar gingen ze, met hesjes aan, prikkers in hun hand en tellertjes om bij te houden hoeveel afval ze verzameld hebben. Het was een groot succes en de kinderen waren niet meer te stoppen. 'Kunnen we dit niet elke week doen?' vroeg een kind. In totaal hebben de kinderen wel 2772 stuks afval verzameld. Een mooie prestatie, want al dat afval zal nu niet in onze oceanen terecht komen. Laten we hopen dat het een goed voorbeeld is voor ons allemaal.

Meer berichten