"We hebben hard gewerkt maar we wisten niet beter en het was fijn, we kregen er veel voor terug," aldus Marian en Richard Karsemeijer.
"We hebben hard gewerkt maar we wisten niet beter en het was fijn, we kregen er veel voor terug," aldus Marian en Richard Karsemeijer. (Foto: Winny van Rij)

"Een hoogtepunt van 37 jaar" afscheid Richard en Marian Karsemeijer

Woerden - Richard en Marian Karsemeijer stoppen met hun kaaswinkels in Molenvliet en Snel & Polanen en laten hun winkels goed achter. "Gill in Snel & Polanen en Mandy in Molenvliet, gelukkig net als wij zelfstandig met kazen uit een natuurgerijpt pakhuis. Dat is en blijft onze kracht. We zijn in die 37 jaar alleen maar gegroeid, een groot hoogtepunt."

Stoppen doen ze nu het goed voelt. "We spraken 2,5 jaar geleden al met Gill die haar eigen zaak wilde beginnen," vertelt Marian die Snel & Polanen runt. Later bleek Gills nichtje Mandy wel in Molenvliet verder te willen. "Twee enthousiaste meiden die passen in hun wijk," aldus Richard. "Gill in het jongere en snellere Snel & Polanen, Mandy in het gemoedelijker Molenvliet. Hier komen soms klanten die verder de hele dag niemand spreken en dan zeg ik: kom iedere dag een onsje halen, dan ben je er even uit."

Handlichting
Richard komt uit een familie van kaashandelaren en is de enige met winkels, begonnen in Molenvliet toen het winkelcentrum net klaar was. "Samen met Cees en Lies Pels zijn we de enige die er vanaf het begin in zitten." Ze waren net 20. "We moesten een zogenaamde handlichting aanvragen en mijn vader moest garant staan, mee naar de rechtbank," aldus Richard. De winkel was nog niet zo druk, dus Richard startte op markten. "Ik deed de boekhouding en maakte stukken kaas klaar voor de markt," vertelt Marian. Van lieverlee werd de wijk meer bewoond en de winkel drukker. De eerste 25 jaar hadden ze er nog kip bij. "Vele avonden aan het werk en 's morgens om vijf uur op om de kip te bewerken." Toen ze in 2002 in Snel & Polanen van start gingen, besloten ze zich daar alleen op kaas te richten. "Dat zijn we in Molenvliet na de renovatie in 2009 ook gaan doen en dat pakte vanaf het begin goed uit." Last van de crisis hebben ze nooit gehad. "Dat was juist een goede periode, mensen gingen minder uit eten en het thuis juist gezellig maken," blikt Marian terug. "Terugkijkend was het een hoogtepunt van 37 jaar." Richard: "Dankzij onze sterke teams met medewerkers die er al tientallen jaren werken."

Geen plicht meer
En nu? "We willen ons maatschappelijk inzetten en hebben geen grote wensen. Voor ons is het al fijn als het weekend langer dan 24 uur duurt, een vrije dag niet pas om 12.00 uur begint en we zelf kunnen bepalen hoe laat we naar huis gaan, dat de plicht niet meer roept."

Door Winny van Rij

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden