De tafel van Joost Schelling in de Wereldwinkel

WOERDEN - Iedere maand nodigen wij een bekende Woerdenaar uit om in de winkel zijn of haar tafel samen te stellen met onze producten, daarbij vertellend waarom die keuze is gemaakt. In februari is onze gast Joost Schelling, dominee van de Kruiskerk (onderdeel gereformeerde kerk Woerden-Zegveld (PKN)). Hij is tevens actief bij de protestantse pioniersplek Twintigers Woerden.

De heer Schelling woont en werkt nu bijna 3 jaar in Woerden. Zowel hier als in zijn vorige woonplaatsen bezoekt hij de Wereldwinkel met enige regelmaat. Wat hem aanspreekt zijn niet alleen de doelstelling, maar ook de eerlijke verhalen achter de producten. Herkenbare verhalen van mensen met dromen om een menswaardig bestaan op te kunnen bouwen, niet anders dan waar mensen hier van dromen. Helaas is het nog steeds nodig om je als vrijwilligersorganisatie hiervoor in te zetten. Natuurlijk is het goed dat Fairtrade producten inmiddels ook elders kunnen worden gekocht. Het is goed dat zo meer en meer mensen bewust hun inkopen doen, zowel Fairtrade als duurzaam, zo geeft hij aan.

Wat heeft hij uitgekozen en waarom?
Direct wordt een beeldje met vijf personen (vriendenkring) gepakt en op de tafel gezet. In mijn geboorteplaats Papendrecht was al heel vroeg een Wereldwinkel. Dit beeldje hadden ze daar toen al. Het is zo’n typisch Wereldwinkel kado, ik heb hem zelf een keer gekregen, maar ook al vele malen kado gedaan. Het blijft een prachtig symbool van verbondenheid, met licht en warmte in het midden. Dat doet het bij mij altijd goed.

Het moderne beeld, door kunstenaars in Zimbabwe gemaakt van serpentijnsteen en in zwart en grijs afgewerkt, spreekt mij erg aan. Ik hou van de ronde vormen en het abstracte. Ik zie er nieuw leven, verwachting, uitzicht in. Maar het beeld kan ook zomaar een modern Mariabeeld zijn.

Ook de grote ronde tapas schaal met zes verschillende bakjes, die zijn oorsprong heeft in Tunesië (daar ging onze huwelijksreis heen), wordt op de tafel gezet. Wij houden ervan om op zondagmiddagen als gezin gezellig samen wat te knabbelen of te dippen.

Wil je zien wat Joost nog meer heeft uitkozen en waarom? Loop deze maand dan even binnen bij de Wereldwinkel aan de Havenstraat 49.

Meer berichten