De gymnasium-leerlingen van het Kalsbeek College hebben een leerzame en enerverende gymnasiumdag beleefd.
De gymnasium-leerlingen van het Kalsbeek College hebben een leerzame en enerverende gymnasiumdag beleefd. (Foto: Kalsbeek College)

Gymnasiumdag Kalsbeek College in het teken van dromen

WOERDEN - Alle 130 gymnasium-leerlingen van het Kalsbeek College kijken terug op een geslaagde ‘gymnasiumdag’. Met een kennisquiz, vertalingen en een voorstelling zijn de Kalsbeek-gymnasiasten weer volop uitgedaagd.

‘Dido droomt’. Dat was de titel van het verhaal van Paul Groos, de verteller die de leerzame en enerverende gymnasiumdag woensdag afsloot met zijn versie van de trieste liefdesgeschiedenis van de Carthaagse koningin Dido en de Trojaanse held Aeneas. Helaas kwamen Dido’s dromen niet uit: zij leefde niet lang en gelukkig met de Trojaan in haar stad Carthago, maar vond wel in de onderwereld haar eerste grote liefde Sychaeus terug.

Grammaticaspel
De dromen van sommige van onze gymnasiasten kwamen wel uit: maar liefst vier teams wonnen een taart bij het grammaticaspel. Zij hadden met hun team van zes leerlingen uit onder- en bovenbouw met het vormen van Latijnse en Griekse zinnen de meeste punten verdiend en konden dus genieten van een grote Zwitserse roomvlaai.

Een enkele leerling uit klas 1, 2 of 3 had een dubbele fijne droom: zij hadden ’s middags de beste vertaling geleverd van een stuk Latijnse of Griekse tekst. De bovenbouwleerlingen kenden de punten toe en bepaalden dus wie er een tweede taartpunt verdiend had. Een rode pen hanteren bleek best leuk, dus wie weet is hier en daar een kiem gelegd voor een toekomst in het onderwijs.

Oud-leerlingen
Om alle leerlingen adequaat te begeleiden kreeg het Kalsbeek College ook nu weer hulp van 17 oud-leerlingen, die voorgaande jaren examen Latijn en/of Grieks hebben gedaan. Met alle gymnasiasten, collega’s en oud-leerlingen was het een topdag.

Gymnasium op het Kalsbeek
Gymnasium op het Kalsbeek College is een goede keuze als je alles uit jezelf wilt halen. Leerlingen hebben de mogelijkheid om meteen in een 1 gymnasiumbrugklas te starten, of vanuit de havo/vwo-brugklas de gymnasiumroute te volgen. Elke leerling op de juiste plek; daar gaan we voor.

Vanaf de eerste klas is er uitdaging. Naast vakken als Frans, wiskunde en tekenen krijgen vwo-brugklassers vakken als ‘Science’ en ‘Mythe & Werkelijkheid’. Deze vakken dagen echt uit op exact en wetenschappelijk gebied. In de gymnasiumbrugklas wordt meteen met Latijn gestart. In de volgende jaren komt daar Grieks bij. Gymnasiasten op het Kalsbeek College leren niet alleen deze talen, maar er is ook aandacht voor mythologische verhalen, de klassieke cultuur en toneel. Daarnaast zijn er in bijna elk leerjaar extra excursies met als hoogtepunt de reis naar Rome.

Meer berichten