De Woerdense Column: CV

Vorige week kwam het bijzondere nieuws dat er een record van 9 miljoen mensen aan het werk is in Nederland. Daarmee is pakweg de helft van de Nederlanders economisch actief door het leveren van arbeid tegen betaling. Ondertussen staat de arbeidsmarkt nog steeds onder hoogspanning.

Dit komt onder andere door de nu echt aanbrekende vergrijzing, een mismatch tussen opleidingen en gevraagde arbeid en een onevenwichtig arbeidsbeleid van de overheid.

Als ze in dit tempo doorgaan in de tweede kamer, dan hebben we iedere twee jaar een nieuw briljant plan om dingen die niet kapot zijn te willen fixen. De arbeidsmarkt lijkt wat dat betreft wel het onderwijs. Dat werd immers ook jaar op jaar getrakteerd op, en gesloopt via, veranderingen, aanpassingen, sturing, uitkleding, aankleding, wetje hier, wetje daar.

De volgende prooi is gevonden en met liefde slaat men zijn regelklauwen en bemoeizucht in de arbeidsmarkt. Dan weten we in ieder geval zeker dat over een jaar of wat niemand er meer iets mee kan.

Voordat het zo ver is, is het nu de tijd om aan de slag te gaan. Werkelijk niets is te dol. Je kunt alles doen dat begint met om- of her-. Je kunt in mini-deeltijd werken of juist veel overwerken als je extra geld en uren zoekt voor een dure hobby of om vooral niet thuis te hoeven zijn.

En anders dan de overheid en UWV je willen laten geloven, ook na je 50ste kom je gewoon aan de bak. Thuiszorg, ziekenhuizen, kantoor, verkoop, onderwijs, bouw en agrarische sector, echt alles heeft iedereen nodig.

En je doet er niet alleen jezelf een plezier mee. Zo besloot mijn CV (centrale verwarming) er afgelopen week maar eens mee op te houden. Nu scheelt het dat de poolkappen er al bijna niet meer zijn en we waarschijnlijk net een jaar of 25 te laat zijn om de planeet te redden, waardoor ik niet teveel kou hoefde te lijden. Maar wat was ik blij dat er een horde pientere meiden en jongens zich iedere dag uit aan het uitsloven zijn om in de gekste hoeken met buizen te stoeien. Na drie dagen stroomde er weer warm water en werd ik weer mens.

Als je het dus niet voor jezelf doet, doe het dan vooral voor je hulpeloze medemens die niet zonder jouw arbeidsinzet en expertise kan.

Door Junior Brandenburg

Meer berichten