Kim Eberwijn schreef vanuit een ongeremde fantasie haar eerste boek 'Kond de kathond'. Foto: Paul van den Dungen
Kim Eberwijn schreef vanuit een ongeremde fantasie haar eerste boek 'Kond de kathond'. Foto: Paul van den Dungen (Foto: )

Kond, de meest eigenzinnige kathond

WOERDEN - Het is een jaar geleden als Kim Eberwijn (37) samen met haar kinderen Julian, Sophie en Joris, aan de keukentafel een eerste aanzet geeft voor haar boek 'Kond de kathond'. Vorige week woensdag werd het boek bij De Hall in Woerden feestelijk gelanceerd.

"Jongens, zullen we een boek gaan maken?" vroeg Kim vorig jaar aan haar kinderen, terwijl ze met z'n allen aan de keukentafel zaten. Dat vonden ze een goed idee en al fantaserend kwamen er steeds weer nieuwe ideetjes op tafel. Maar kinderen vinden het maken van een boek best leuk, alleen moet dat allemaal niet te lang gaan duren. En voor ze het wist zat Kim nog alleen aan de keukentafel. Maar het idee voor een boek liet haar niet los en de inspiratie die ze kort daarvoor nog met de kinderen had opgedaan vroeg om meer. En zo ontstond langzaam maar zeker Kond, een kruising tussen een kat en een hond, de kathond. Kond komt tot leven uit een tekening en zijn baasjes Pim en Maan beleven met hem de leukste avonturen. Kond vindt zichzelf een grappig huisdier en als hij in het nauw zit, dan zijn z'n knallers de beste redding. Kim Eberwijn: "Het verhaal werd steeds leuker en gekker en stond verrassend snel op papier. Maar hoe kon ik een boek uitgeven? Ik moest op zoek naar een uitgever, vroeg een ISBN nummer aan en wilde ook wel leuke tekeningen bij het verhaal. Na wat omzwervingen kwam ik bij kinderboekenuitgeverij Witte Leeuw, een onderdeel van uitgeverij Leopold. Moest ik bij andere uitgevers zelf mee investeren, bij Witte Leeuw was daar geen sprake van. Zij waren enthousiast en hadden een sterke eindredactie." Nadat de uitgeverij het manuscript had gelezen vroegen ze Kim om er nog vijf hoofdstukken bij te maken, want hoe leuk het verhaal ook was, een hoofdstuk was voor een boek toch wel wat weinig. Voor het eerste deel had Kim al contact gelegd met illustrator Marion Vrijburg uit Amersfoort en was enthousiast over het resultaat. Toen Marion hoorde dat er nog een paar hoofdstukken extra gingen komen is ze ook daar tekeningen voor gaan maken. Kim vindt taalonderwijs voor kinderen erg belangrijk, maar wil daarin ook vernieuwend zijn. Vorige week woensdag vulde De Hall in Woerden zich met familie, vrienden en kennissen. Zeker 40 kinderen werden bezig gehouden door clown Peppino uit Volendam die de meest mooie figuurtjes van ballonnen wist te maken en verschillende trucjes goochelde. Het mooiste moment was het tevoorschijn toveren van het eerste exemplaar van het boek, dat hij aan Kim gaf. Op haar beurt gaf zij het aan haar jongste zoon Joris. Kim denkt al na over nieuwe avonturen van Kond, die daarmee de wereld rondtrekt. In twee dagen tijd is er al 10% van de eerste druk verkocht. Natuurlijk hoopt Kond dat heel veel kinderen tussen de 4 en 7 jaar zijn grootste fans worden en genieten van zijn grappige avonturen. Het boek is inmiddels verkrijgbaar in de boekhandel en via internet. Meer informatie op www.konddekathond.nl.

Door Paul van den Dungen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden