Vera Streng in de raadszaal waar ze best veel tijd doorbrengt. "Het is toch wel een hobby. Ik wil de zorg zo menselijk mogelijk maken."
Vera Streng in de raadszaal waar ze best veel tijd doorbrengt. "Het is toch wel een hobby. Ik wil de zorg zo menselijk mogelijk maken." (Foto: Winny van Rij)

Ken uw raadslid Vera Streng: 'De zorg zo menselijk mogelijk maken'

WOERDEN - Vera Streng is geboren en getogen in Woerden en gaat graag de binnenstad in. "Met vrienden ergens wat eten of drinken, het is er gezellig toeven." Naast het opzoeken van gezelligheid is het raadswerk haar grootste hobby. "Ik koppel dit met mijn werk in de zorg of met de landelijke politiek en dat levert veel plezier en energie op."

Vera draait als raadslid al wat langer mee. "Ik ben sinds 2006 betrokken bij het raadswerk, deed toen mee aan een jongerenadoptieplan waarbij je stage kon lopen bij een politieke partij. Dat werd het CDA." Van huis uit is het maatschappelijk actief zijn er met de paplepel ingegoten. "Mijn ouders zijn altijd actief in ouderraden en het wijkplatform." Daarnaast heeft Vera altijd al een persoonlijke interesse in wat gemeentepolitiek nu eigenlijk is. "Ik heb een sterke drive om de zorg vanuit de praktijk te koppelen aan het beleid." Ze is van oorsprong verpleegkundige en opgeleid tot verpleegkundig specialist. "Als basisarts, de verlengde arm van de arts."

Er vanaf wijken
Ze werkt momenteel als de verbindende schakel tussen zorgteams en het management bij Careyn Weddesteyn. "Ik houd me bezig met veiligheid, hygiëne, inspectie, preventie en incidentmelding, heel afwisselend." Ze gebruikt in deze functie haar basis als verpleegkundige bij strategische en politieke besluiten en geeft zodoende betekenis aan beleid op papier. "Zijn de lijstjes die je ter verantwoording voor de inspectie moet invullen wel werkbaar voor de mensen op de werkvloer? Ik kan hier met beleid, zo gefundeerd en beargumenteerd mogelijk van afwijken."

Algemeen kader
Dat kan ver gaan als je de kwaliteit van leven van bewoners voorop stelt, of de kwaliteit van wonen voor de inwoners van Woerden vanuit het raadswerk waar haar praktijkervaring ook goed van pas komt.

Kwetsbaren helpen
"In de raad heb je veel te maken met procedures, beleidsstukken, visiedocumenten. Goed om als algemeen kader te gebruiken, maar het moet passend zijn voor de oudere die hulp nodig heeft of voor de jongere die thuis problemen heeft. Wie bij ons aanklopt moet goed geholpen worden." Ze heeft het vooral over het sociaal domein. "We moeten de zorg zo makkelijk en laagdrempelig mogelijk maken, kwetsbare mensen een helpende hand bieden, zeker als het gaat om Multiproblematiek. Vanuit gesprekken met gebruikers en door cliënttevredenheidsonderzoeken, weten we dat er behoefte is aan begeleiding in de wirwar aan verschillende instellingen, regels, formulieren. Casemanagement is dan ook een van de speerpunten in de maatschappelijke agenda." Beleid maak je natuurlijk niet alleen in het gemeentehuis en Vera stelt de inhoud voorop. "In het sociaal domein is het politieke spel wat minder aanwezig, in de basis zijn we het wel met elkaar eens. Iedereen wil goede zorg voor de inwoners, maar af en toe mogen we meer luisteren naar elkaar."

Eenzaamheid
Een van de grote problemen is eenzaamheid. "Zeker bij ouderen. Mijn ideaal is dat mensen samen komen in huiskamers van de wijk, vertrouwd en dichtbij, waar mensen omzien naar elkaar. Daarin kan de gemeente faciliteren en verschillende goede initiatieven die er op dit gebied al zijn, met elkaar in verbinding brengen."

Door Winny van Rij

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden