Foto:

De Woerdense Column: Koek van eigen deeg

Naar het schijnt kan wraak het beste koud geserveerd worden. Maar dat is een aanwijzing die niet gevolgd wordt door het clubje bewoners/ondernemers aan de Meije. Daar wraakt men er lustig om ieder wissewasje op los. Allen vinden hun eigen standpunten en uitbaterij superbelangrijk en de voortslepende vete is inmiddels een doel op zichzelf.

Zo bleek recent dat er weer een rondje Raad van State is geboekt. Dit nadat we al jaren suf gebombardeerd zijn door rechtszaak op bezwaar en dwangsom op bodemprocedure.

Eerder besteedde ik al eens aandacht aan dit zeer onsmakelijke onderwerp en heb ik, met enige compassie voor de Blauwe Meije, betoogd dat een goed jurist weet wanneer te stoppen. Het feit dat een beroep op het recht openstaat, betekent niet dat je het moet gebruiken. Vooral in die gevallen waar het niet meer om de inhoud maar om het procederen zelf gaat, dan is het misbruik.

Ettelijke procedures verder is de zaak rond exploitatie van de Blauwe Meije wel zo'n beetje uitgemaakt. Maar men heeft aan dit krappe straatje weer nieuw juridisch materiaal gevonden om elkaar het leven intens zuur te maken. Ditmaal rondom campers en camera's. De conclusie, men kan daar zijn kont niet keren zonder oeverloos juridisch getreiter te starten.

Als jurist heb ik geleerd dat je dingen niet onnodig moet juridiseren. Over dat uitgangspunt mogen we van mening verschillen, maar dan niet over de financiële rug van de inwoners van Woerden. De procedures aan de Meije hebben ons inmiddels meer dan een miljoen euro aan gemeenschapsgeld gekost. Dat is onder normale omstandigheden al onbehoorlijk, maar om in tijden van bezuinigingen nog maar eens een rondje op onze kosten er tegenaan te gooien begint ernstig te wringen. Vooral omdat het echt nergens meer over gaat behalve elkaar helemaal niets te gunnen.

Genoeg is genoeg. Geen idee of het juridisch haalbaar is, maar het is een aantrekkelijke gedachte om de knokkende partijen duidelijk te maken dat wij, als inwoners van Woerden, hen aansprakelijk zullen stellen voor verdere financiële schade als gevolg van hun juridische kleinzerigheid. Laat elkaar leven en gun elkaar nu snel wat. Als er nog een onnodige euro wordt verspild, is het tijd voor ijskoude juridische wraak met koek van eigen deeg ter waarde van een miljoen of anderhalf die jullie in het krijt staan.

Door Junior Brandenburg

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden