Foto:

De woerdense column: Gesloten

Tsja, en opeens is je bedrijf gesloten. Natuurlijk, hard werken, creatief zijn en tegen een stootje kunnen hoort bij ondernemen. Iedere dag bestaat gewoonlijk uit 20 acute problemen die niet waren te voorzien. Dit in combinatie met het gebruikelijke rollercoaster-recept van wisselende weertypes, de stand van de economie, lastenverzwaring of –verlichting, nieuwe wetten en beleid en de gemoedstoestand van werknemers en consumenten.

Ooit lang geleden is alles wat je tegenkomt op het hobbelige pad van ondernemen samengevat onder het begrip 'Ondernemersrisico'. Over dat pad gesproken, dat is er aanvankelijk helemaal niet. Daar moet je eerst een plek voor vinden tussen prikkelige bosjes en netelige kwesties. En dan langzaam met geduld en zorg bouwen. Van geitenpad naar iets waarvan je hoopt dat het een vierbaans snelweg wordt. Helaas blijft het bij veel ondernemers ergens hangen tussen landweggetje en bochtige 60 km plattelands provinciewegje met verraderlijke sloten aan weerszijden en trage trekkers met gierwagens waaruit gekke dingen op wegdekje lekken.

Maar goed, dat ondernemersrisico dus. Dat is helemaal top. Het maakt ondernemen een vak dat je onmetelijk sterk maakt en waarmee je ooit een bovengemiddelde boterham zou kunnen verdienen. Het is de bron van dromen en van de verslaving aan het geloof dat morgen alles beter wordt.

Zondag kregen we te horen dat de horeca binnen 25 minuten moest sluiten. Een mededeling die maakt dat het morgen niet beter zal en kan worden. Gelukkig hing de vlag er na een dag al anders bij. Na vele tegenstrijdige berichten, ontvingen we een sprankje hoop doordat bezorgen en afhalen (met restricties) mag. Dat betekent dat we nog een beetje blijven, maar ook dat we er in de winkelstraten nog lang niet zijn.

Eerder is de oproep al vele malen gedaan, maar koop ook in deze tijden gewoon lokaal en steun je favoriete restaurant of winkel door een cadeaukaart bij ze te kopen. Promoot en maak vooral gebruik van de afhaal- en bezorgdiensten die de lokale ondernemers optuigen. Alle hulp die we nu kunnen krijgen betekent dat we weliswaar gesloten, maar niet van de toekomst afgesloten zijn. Vrij naar de Italiaanse premier, laten we elkaar vandaag vooral lokaal blijven helpen zodat we kunnen blijven geloven in een toekomst en elkaar na deze tijd weer terugvinden in een bruisende en ondernemende stad met de voorzieningen die Woerden zo leuk en aantrekkelijk maken. Wat we nu onnodig kwijtraken zullen we niet snel weer terugvinden.

Door Junior Brandenburg 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden