Foto:

Eerste kievitsei van Woerden nu ook gevonden!

ZEGVELD - Het eerste kievitsei van Woerden en omstreken is gevonden op dinsdag 17 maart om 11.01 uur. Vrijwilligers Hans Boer en Gerda de Jong waren de gelukkige vinders van het nestje met drie eitjes op het land van Verboom aan de Hoofdweg in Zegveld. Zij vonden even later nog een tweede nest met eitjes.

Het eerste landelijke kievitsei is dit jaar al gevonden op 2 maart in Bruchem, Gelderland.

Kieviten hebben de gewoonte om per dag een eitje te leggen, tot het nest vol is met vier eitjes. Dan pas gaan ze broeden. Na 26 à 28 dagen komen de kuikens uit het ei. De jongen zijn nestvlieders, en zijn na 30-42 dagen vliegvlug.

Het nest wordt gemaakt in een ondiep kuiltje op een plek met niet te veel gewas.

De vrijwilligers waren deze dinsdagochtend voor het eerst weer in het land om nesten te zoeken. Zij doen dat om de nesten te beschermen bij landbouwwerkzaamheden. Nu de boer weet waar de nesten liggen kan hij er om heen werken met zijn machines: bemesten en maaien.

Beide vrijwilligers zijn aangesloten bij de vrijwillige weidevogelwerkgroep Woerden van de KNNV.

Met het vinden van het eerste kievitsei is het weidevogelseizoen begonnen. Dertig vrijwilligers van weidevogelwerkgroep Woerden trekken vanaf nu tot eind juni het land in om samen met agrariërs nesten van weidevogels te zoeken en te beschermen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden