Mirte Damen uit Woerden. Foto: Carla Vermeend
Mirte Damen uit Woerden. Foto: Carla Vermeend (Foto: Carla Vermeend)

De Woerdense Column: 'We shall overcome, we shall overcome!'

Dat is het woord wat in mij opkwam: kut!! Wat is dit kut. Maar dan ook een grote hard roepende: Kilo, Utrecht, Tango!! Met peren!!! (die dan wel gekocht zijn bij de lokale groenteboer natuurlijk) Anderhalve meter mensen ook in de supermarkt, anders kan er beter een portier voor gaan staan. Omdat mensen het nog steeds niet snappen. Zoals gisteren in de Albert Heijn. En voor de mensen die het echt niet weten of snappen wat 1.5 meter is: dat zijn 8,5 frikadellen achter elkaar. Bestel ze maar bij je lokale frietzaak. Ze komen ze graag thuis brengen.

Oke, dit is dan nu onze polder lockdown waar wij in zitten. En het raakt ons allemaal! Er is geen wij en zij meer. Dat is dan wellicht toch dan nog iets positiefs. Er is nu wij. Wij Nederland, Wij Europa, Wij de Wereld! Wij mensen! WIJ!

Dus wij moeten het met zijn allen doen, de hoop vasthouden ook al is het zwaar. En toch positief blijven. Terug even naar het kleine geluk. Dat je gewoon gezond mag zijn. Het maakt nu echt niet meer uit wie je bent, wat je bent, waar je vandaan komt, op welke politieke partij je stemt, of je nu op mannen of vrouwen valt of allebei. Of je nu in Allah gelooft, God gelooft, in Jahweh, in Abraham, in Boeddha of in 1 van de 30.000 Hindoestaanse goden. Wellicht ben je meer spiritueel, Wicca of doe je aan yoga en mediteren. Of ben je atheïst! Doe dat wat goed voor jou voelt. Maar er is geen zij meer!! Die was er al niet maar creëerden wij graag zelf! All is one nu (iedereen is 1).WIJ! En wij zijn!

En wij moeten het rooien met elkaar! Dus help waar je kunt helpen (binnen de lijnen van veiligheid en van de wet). Help die oude buurvrouw om boodschappen te doen en houd afstand. Zet de boodschapjes voor de deur. Gooi briefjes door de deur van al je buren met je telefoonnummer erop, maak een groepsapp aan met de straat, of met je huisblok of je buurtje. Zo leer je elkaar echt kennen. Help de voedselbank! Maar let op hou 8,5 frikandel afstand! (Dit is een speciale uitleg voor de mensen die nog even moeten wennen aan het wij-gevoel) Wij kunnen dit. Ja Wij. En dit nu minimaal tot en met 1 juni! Maar wellicht langer...

Terug naar de hoop. Hoop is er altijd! Zie de natuur nu. Die zegt het is lente mensen. Corona of geen Corona, het is lente! Dus hoop doet leven zei men altijd. Het is voor iedereen letterlijk en figuurlijk opnieuw vorm zoeken en geven aan je leven. Zonder dat je nu wellicht even geen goede houvast hebt. Blijf vertrouwen houden, blijf positief ook al gaat dit voor iedereen zwaar en heftig worden. En mocht je iemand kennen die nu juist hulp nodig heeft. Dat is moeilijk want je kan er alleen maar zijn door de telefoon, FaceTime of mail en post. Op afstand dus.

Mijn oma (die de oorlog echt zwaar meemaakte) stak altijd kaarsjes aan en mijn moeder doet dat nog steeds. Ik heb dit overgenomen. En dat doe ik voor vrienden of vriendinnen en mensen die het nodig hebben. Ik vertel het ze soms ook geenééns. Wellicht doet u het ook wel eens? Wat je nog extra kan doen is een klein briefje eronder of naast de kaars met de naam van de persoon en je wens erop voor hem of haar. En mijn oma zei dan: denk vooral bij het aansteken van de kaars voor wie en wat je ze positief wenst, geluk, kracht of verzachting. Want alle kleine beetjes helpen. En daarom steek ik dan een lichtje aan voor die persoon. En stuur ik positieve energie. Die wijze mooie lieve oma van mij.

Dus nu je toch genoeg toiletpapier in huis hebt; Koop een paar mooie kaarsen of waxinelichtjes. Steek ze aan en zet ze voor het raam. Want een lichtje in donkere tijden maakt lichter. Los van dat het ook een mooie sfeer geeft. En baat het niet dan schaadt het niet, zei mijn oma. Maar het hielp vervolgens altijd echt wel. En volgens wat we nu weten vanuit de wetenschap en de wetten m.b.t de kwantumfysica klopt het. Alles is energie dus ja dat kaarsje helpt echt.

Ik heb er 1 aangestoken voor alle zorgmedewerkers in Nederland en voor de hulpdiensten. Voor mijn zieke achterbuurman die in zijn laatste levensfase zit. En voor mijn lieve moeder van in de 70 (ze is gezond hoor, no worries) maar gewoon als bedankje dat ze er altijd voor mij was en is. En tenslotte voor mijn lieve zus die hard aan het knallen (werk) is in het ziekenhuis.Voor wie zou jij een kaarsje willen aansteken?

Stay strong and stay safe lieve mensen.Wees lief voor elkaar!!Samen moeten wij dit gaan doen!En wij moeten dit ook echt samen doen! Wij samen! Wij!! Wij met zijn allen!We shall overcome! (Wij zullen overwinnen). We shall overcome!

Door Mirte Damen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden