Burgemeester Molkenboer: 'Saamhorigheid nu en straks'


Victor Molkenboer ging begin vorig jaar zijn tweede termijn in als burgemeester van Woerden.
Victor Molkenboer ging begin vorig jaar zijn tweede termijn in als burgemeester van Woerden. (Foto: )

Burgemeester Molkenboer: 'Saamhorigheid nu en straks'

Het is begin april en we zitten midden in de coronacrisis. Ziekenhuizen, huisartsen, thuiszorg, de hele gezondheidszorg staat onder druk. Zijn er genoeg (ic) bedden, middelen en mensen om deze crisis het hoofd te bieden? Dat is onze eerste zorg. Tegelijkertijd zien we de enorme economische en maatschappelijke gevolgen van de maatregelen. Het raakt elke organisatie, elk bedrijf, en elke inwoner, van jong tot oud.

Ondanks de maatregelen probeer ik zoveel mogelijk met iedereen in contact te blijven. Dat geldt ook voor de wethouders. We zitten dan ook veel aan de telefoon. Het zijn moeilijke tijden voor iedereen.

Grote bewondering heb ik voor alle medewerkers in de zorg. Onlangs had ik contact met een van hen. Ondanks het feit dat ook zij besmet was geraakt, wilde ze zo snel mogelijk weer aan het werk. Ongelofelijk is de passie om voor anderen te zorgen!

Onze ouderen lopen een groot risico om ziek te worden. Gesprekken met hen of hun familieleden zijn verschillend en stuk voor stuk bijzonder; verdriet, zorg maar ook hoop op herstel klinken door. Niettemin overlijden er ook mensen. Ook in onze gemeente Woerden. Het is allemaal zeer ingrijpend. En dan te bedenken dat het nog zeker niet voorbij is.

Ook voor kinderen en jongeren is het een lastige periode. Het valt niet mee om binnen te blijven. De hele dag opgezadeld met je vader en moeder, broer of zusje, en thuis gedisciplineerd schoolwerk te doen, altijd aardig te blijven en buiten steeds afstand te houden terwijl je even lekker los wilt gaan… Het is van een andere orde. Maar toch, deze crisis vraagt ook van hen (en van hun ouders) een groot aanpassingsvermogen. Gelukkig is er ook ruimte voor humor en creativiteit. Zelden verschenen er online zoveel leuke initiatieven en grappige filmpjes!

Onzekerheid en grote zorgen zijn er bij bedrijven en instellingen. Zorgen die ik deel. Zij zijn immers de spil van onze lokale economie en, als ik denk aan horeca en cultuur, van het sociale leven. Veel van hen zijn op basis van de noodverordening gesloten. Als gemeente en Rijksoverheid doen we er alles aan om een steun in de rug te zijn. Ik realiseer mij dat dit lang niet altijd afdoende zal zijn. Dat blijkt ook wel uit de vele contacten die we hebben. Des te meer bewondering heb ik voor bedrijven en instellingen die nadenken over hun bedrijfsvoering, nu en straks, en met kunst en vliegwerk proberen door te gaan.

Hartverwarmend zijn al die initiatieven die steun verlenen aan hen die dit nodig hebben, in het bijzonder onze ouderen. Er zijn twee dingen die nu van het grootste belang zijn: zorg voor elkaar én hou je aan de maatregelen. Als we dat niet doen, is de kans groot dat onze gezondheidszorg tegen haar grenzen aanloopt met alle gevolgen van dien. Dus hou vol! We zijn er nog niet.

Heeft u ook het idee in de verkeerde film te zitten? Helaas is dit onze realiteit. Ik ben dan ook blij dat onze eigen medewerkers er alles aan doen om de maatregelen rondom de crisis in goede banen te leiden en te doen wat onze Rijksoverheid van ons als gemeente vraagt. Net als u, werken zij thuis, al dan niet met kinderen om hen heen en hebben te maken met zieke familieleden of erger. Van een normale gang van zaken binnen ons gemeentehuis is, zoals bij iedereen, geen sprake. Hiervoor graag begrip.

Met elkaar hebben we een klus te klaren, die nog lang niet klaar is. Ik heb de gemeente Woerden, met al haar dorpen en kernen, leren kennen als een gemeenschap van saamhorigheid. Daar komt het nu op aan. Daarom heb ik er alle vertrouwen in dat het ons samen gaat lukken: Sámen de crisis door en daarna sámen aan de slag om de gevolgen met elkaar op te op te vangen.

Eén ding weet ik zeker. Het wordt anders dan voor de crisis maar de saamhorigheid in onze gemeente zal niet anders zijn. Zie om naar elkaar én zorg voor elkaar, nu en straks. Ik leef met ieder van u mee.

Victor Molenboer
Burgemeester.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden