Bijzondere tekeningen Pia Sprong in crisistijd


Op Twitter: 2020 de lente gaat door #Coronacrisis ‘Zie je die mensen daar? Irritant! Eend Eend Twee bellen en ze aangeven?’ #ophokken #ophokplicht #virus #thuiswerken #Kamerik #iPadArt #troosttekening 
@PiaSprong #tekst @Juulzmarie #Rotterdam
Op Twitter: 2020 de lente gaat door #Coronacrisis ‘Zie je die mensen daar? Irritant! Eend Eend Twee bellen en ze aangeven?’ #ophokken #ophokplicht #virus #thuiswerken #Kamerik #iPadArt #troosttekening @PiaSprong #tekst @Juulzmarie #Rotterdam (Foto: Pia Sprong)

Bijzondere tekeningen Pia Sprong in crisistijd

Kamerik - Sinds het begin van de coronacrisis twitterde kunstenaar Pia Sprong al tien tekeningen. “Regisseur en tekstschrijver Jules Terlingen voorziet mijn tekeningen van een grappig tekst, of hij heeft al een leuke zin in zijn hoofd en vraagt me dan om een tekening van bijvoorbeeld iemand met een hond.” Wie dat wil kan op haar verzendlijst komen en de tekeningen in de mailbox ontvangen.

Pia tekent al sinds ze van de academie af kwam en laat altijd veel mensen mee genieten, via Twitter of per mail, maar altijd digitaal. “Vroeger schilderde ik veel, maar ik teken al ruim twintig jaar digitaal.” Zelfs nog voor het tijdperk van de tablet waarop ze nu vooral tekent.

Heel veel mogelijkheden
Dat is nog best lastig en het heeft haar nog heel wat moeite gekost om het te leren. “Ik moest eerst niks van computers hebben, maar toen mijn man zei dat je erop kon tekenen, ben ik me daar helemaal op gaan richten, vooral omdat ik dan een van de weinigen zou zijn die dit kan, maar het is lastig want het oppervlak is glad, Als je op papier tekent, heb je weerstand, kun je gevoel in het materiaal leggen, op een tablet kan dat niet.” Ze ontdekte dat haar tekenstijl niet veranderde. “Dat bleef hetzelfde en toen zag ik heel veel mogelijkheden.”

Hollandse landschappen
In het begin tekende ze elke dag, later wat minder, want wat moet je met al die tekeningen. “Op 1 januari 2010 begon ik te twitteren en voor mensen die hier niet op zitten zoals mijn moeder, legde ik een mailbestand aan om de tekeningen te sturen. Ze mailde ook alle Nederlandse ambassades in het buitenland die nu leuke Hollandse tekeningen ontvangen. Omdat ze er ook wel een boterham mee wilde verdienen, startte ze in 2012 met een project voor tandartsen. Om de tekeningen op het scherm in het plafond boven de stoel te projecteren. Per half jaar 75 nieuwe tekeningen. Dat loopt nog steeds.” Ook tekent ze gemeenteraden door het hele land. “Als de raad na vier jaar afscheid neemt is dat een mooi afscheidscadeau, ook in Woerden hebben ze dat een keer gedaan.”

Stuur een mail
En nu dus tekenen in crisistijd. “Ik woon aan de Grecht en dat is zo mooi, maar niemand ziet er wat van.” Dus voor mensen die noodgedwongen thuis zitten omdat ze ziek zijn of thuis moeten werken, maakt ze mooie tekeningen. Met leuke teksten van Jules Terlingen. "Soms trekt hij het uit z'n verband en dan kijk je toch anders naar zo'n tekening." Wie de tekeningen in de mailbox wil ontvangen kan een mail sturen naar info@piasprong.nl..

Door Winny van Rij

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden