Lotte in 't Veld en Marije Dorsman interviewden en fotografeerden Lottes opa Hans in 't Veld met begeleiding van docent Claudia van Putten.
Lotte in 't Veld en Marije Dorsman interviewden en fotografeerden Lottes opa Hans in 't Veld met begeleiding van docent Claudia van Putten. (Foto: Winny van Rij)

Oorlog en Bevrijding door leerlingen Kalsbeek

Woerden - Lotte In ’t Veld en Marije Dorsman interviewden en fotografeerden Lottes opa Hans in ’t Veld die 8 jaar was toen de oorlog begon. “Die gesprekken waren heel mooi, ik heb er nieuwe herinneringen bij,” zegt Lotte. Marije kende Lottes opa wel van verjaardagen. “Maar als ik hem nu weer zie, weet ik wat hij allemaal heeft meegemaakt, dat blijft bij je.”

Lotte en Marije zitten in 5 HAVO van het Kalsbeek College en interviewen en fotograferen mensen die iets met oorlog, vrede, vrijheid en onvrijheid te maken hebben gehad. “Dat doen we als examenopdracht voor de derde keer samen met de Stichting 4 en 5 mei,” aldus docent Beeldende Vorming Claudia van Putten. “Er zijn 25 leerlingen met dit project bezig.”

Beeldende verhalen
Het begon met het zoeken van mensen die iets over dit thema kunnen vertellen omdat ze de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt of veteraan zijn. Veel namen zijn ook aangedragen door Jan van Es, voorzitter van de Stichting 4 en 5 mei en er zijn verhalen van mensen die betrokken waren bij de Historische Spelen Woerden, de dagen van Han. Zo zijn Dim Gerritse en Jos van Riet ook geïnterviewd.”

Besef kwam later
“Voor Lotte heel fijn dat het haar opa is om gemakkelijk afspraken te maken.” Lotte: “Hij was leraar bedrijfseconomie en directeur op deze school en vertelt alles glashelder.” “Zijn verhalen zijn echt beeldend,” bevestigt Claudia. Hij vertelde in drie ontmoetingen heel veel mooie verhalen. “Bijvoorbeeld over die keer dat hij in de klas zat en er op het raam werd geklopt. De leraar sprong vliegensvlug uit het raam en niet veel later kwamen de Duitse soldaten binnen.” Lotte: “Hoewel opa dit destijds zag, realiseerde hij zich pas later wat dit betekende." Net als toen tante Dien die hij niet kende een paar maanden lang bij hen in huis woonde. "Veel later besefte hij dat dit een Joodse vrouw was geweest.” Marije vond het opmerkelijk dat er gedurende de hele oorlogstijd een Harley Davidson verstopt stond. “Achter een paar hooibalen. Die was van het verzet en is nooit ontdekt.” Dit project heeft iets ontroerends volgens Claudia. “Er ontstaat een band tussen de leerlingen en degenen die ze interviewen, een opa-kleinkindconnectie en niet alleen bij Lotte en haar opa maar bij iedereen.”

Geen expositie
Lotte en Marije moesten van vier pagina’s tekst naar een A4 terug want er komen ook verschillende foto’s bij die ze zelf maakten. “Je gaat steeds meer finetunen,” legt Claudia uit. Ze is ook blij dat Jan van Es meeleest. “Hij heeft heel veel feitenkennis en kan aangeven welke informatie relevant is voor het verhaal.” Het boekje met de titel ‘Oorlog en Bevrijding’ is in de maak. De presentatie op dinsdag 7 april gaat net als de expositie in de Petruskerk niet door. Wie een exemplaar van het boekje wil hebben kan contact opnemen met het Kalsbeek College contact_spk@kalsbeek.nl of met de Stichting 4 en 5 mei info@stichting4en5mei.nl.

Door Winny van Rij

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden