Het mooie van het Exercitieveld zijn de kastanjebomen, zeggen omwonenden. Zij willen dat de 43 reuzen blijven staan. Foto: Henk Wit
Het mooie van het Exercitieveld zijn de kastanjebomen, zeggen omwonenden. Zij willen dat de 43 reuzen blijven staan. Foto: Henk Wit (Foto: )

Omwonenden roepen gemeenteraad op: Red kastanjebomen Exercitieveld

Woerden - De oude kastanjebomen langs het Exercitieveld moeten blijven staan, vinden omwonenden. Als het aan de gemeente ligt, komen er nieuwe bomen omdat enkele kastanjes ziek zijn. Willem Jan Laan schreef een brief.

'Mei 2020: Vanuit mijn woning zie ik de mooie kastanjebomen aan de Oostlaan en de Oostsingel langs het Exercitieveld. Alle bomen staan prachtig in het blad en in bloei en zijn in goede conditie. De stormen van het vroege voorjaar hebben ze prima doorstaan. Het is een fraai gezicht en beeldbepalend voor het karakteristieke Exercitieveld. Hier kunnen we nog vele jaren van genieten. Tegen de kastanjebomenziekte is in 2017 een succesvolle warmtebehandeling getest op 13 bomen. Alle 13 bomen waren na behandeling bacterievrij! Met deze behandeling zijn in meerdere gemeentes kastanjebomen gered. Maar er staan 43 bomen rondom het veld en nog eens 20 bomen langs de Oostsingel. De succesvolle behandeling had direct hierna op alle bomen toegepast moeten worden waarop de bacterie was aangetroffen! Dit is helaas niet gebeurd. Maar geen reden om de bomen op te geven. De warmtebehandeling kan alsnog worden uitgevoerd, met aanzienlijk lagere kosten dan van weghalen en aanplanten van nieuwe bomen. Zelfs zonder behandeling kunnen de meeste bomen nog vele jaren mee. De laatste 5 jaar is de conditie van de bomen niet verslechterd en er is geen reden om aan te nemen dat dit nu ineens binnen enkele jaren wel gebeurt.

De gemeente wilde de bomen aanvankelijk kappen in 2014. Dit is gelukkig niet gebeurd omdat de toenmalige wethouder in 2015 aangaf de ziekte te willen bestrijden. Nu is het huidige college van gedachten veranderd en stelt voor om de 43 bomen rondom het veld te kappen. De bewoners van Woerden hebben gekozen om de mooie twee rijen structuur te behouden. Tussen de kastanjebomen kunnen andere bomen worden aangeplant. Dit bevordert ook de biodiversiteit. De gemeente kan beter het advies van professionele bomenexperts gebruiken (met een achtergrond in Wageningen en Boskoop) alvorens onherstelbare schade aan te richten. Bewoners van Woerden zijn omtrent het huidige voornemen niet door de gemeente geïnformeerd. Het is van belang om de inwoners van Woerden en met name de aanwonenden nogmaals te consulteren. Op 14 mei wordt hierover vergaderd in de gemeenteraad. Ik roep bij deze onze gemeenteraad op om de kastanjebomen te redden. Met verstandig beleid kunnen de bomen nog zeker 10 tot 15 jaar mee.' 

Door Willem Jan Laan

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden