Foto:

Bescherming hoogstamvruchtbomen door stichting de Kievit

Harmelen - Stichting de Kievit beheert een uniek natuurgebied ten westen van Harmelen. Op het terrein bevindt zich een oude hoogstamboomgaard. Deze boomgaard wordt door vrijwilligers jaarlijks gesnoeid en de appels worden geplukt. Het is arbeidsintensief werk, waardoor het voor een stichting te duur is om bedrijven in te huren. 

De appelbomen zijn rond 1920 geplant en veel van de hoogstambomen zijn aan vervanging toe. De stichting is een aantal jaar geleden gestart met de verkoop van appelsap en cider om de aanschaf van nieuwe hoogstambomen te bekostigen. Cider is te koop via de stichting en bij diverse winkeliers.

In samenwerking met de leverancier van cider, Elegast cidery, wil de stichting meerdere hoogstamvruchtbomen gaan onderhouden. Consumenten kunnen de boomgaarden beschermen met de aankoop van cider, maar er is ook voordeel voor eigenaren van oude hoogstamboomgaarden.

Met het nieuwe initiatief wil de stichting meer eigenaren van oude hoogstamvruchtbomen hulp bieden bij het noodzakelijke onderhoud van de boomgaard in ruil voor (een deel van) het vruchtgebruik. Elegast cidery heeft een groot aantal vrijwilligers beschikbaar voor het onderhoud van oude hoogstamboomgaarden.

Cider wordt snel populairder in Nederland, merken ze, en dat geeft een nieuwe bekendheid aan de prachtige oude boomgaarden die we nog hebben. Cider wordt gemaakt door de appels in het najaar uit te persen tot sap. Elegast doet dit met een eigen pers, waarna ze het sap laten vergisten bij de koude wintertemperatuur. Rond Pasen is het sap cider geworden en kan het gebotteld worden. De cider van De Kievit is een sprankelende fruitige cider die heerlijk naar appeltjes ruikt.

Heeft u interesse? Neem dan even contact met de Kievit op onder nummer 06-48 36 00 69.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden