Mevrouw Van Onna en het Corona kwartet. Foto: Douwe Anne
Mevrouw Van Onna en het Corona kwartet. Foto: Douwe Anne

Ouderen genieten van corona-concerten Harmonie

Woerden - Met gulle hand zwaait de 93-jarige Ans van Onna vanaf haar terras naar het Corona-Kwartet. Om vervolgens lekker mee te zingen op het nummer ‘Zij gelooft in mij’ van André Hazes. Tubaspeler Arnold van Poeteren van Harmonie ‘De Vriendschap’ geeft haar een knipoog terug. “Het is echt heel bijzonder te mogen optreden in dit tijdperk van corona. Zonder financiële hulp vanuit het Rabobank Coöperatief Fonds was het niet mogelijk geweest. Ook dat mag wel eens worden gezegd.”

De meeste ouderen van verpleeghuis ’t Oude Landt in Woerden blijven binnen zitten om te luisteren en te kijken naar het optreden van het Corona Kwartet. Vanaf de balkons galmt na ieder nummer een applaus. Een aantal ouderen heeft op de begane grond het zonnetje opgezocht om het optreden van de vier muzikanten van de Harmonie van zo dichtbij mogelijk mee te maken. “Dit maakt mijn dag goed”, vertelt Ans van Onna. “Er is de laatste weken zo weinig te beleven. Nu ben je er toch even tussenuit.”

Nico van der Steeg (voorzitter van de Harmonie en voorzitter van het bestuur van ’t Oude Landt) vertelt dat het optreden van het kwartet meer impact heeft dan alleen het half uurtje dat zij muziek maken. “De bewoners praten er van tevoren over, en na afloop wordt er druk nagebabbeld over alle liedjes. Het kwartet speelt bekende Oudhollandse liedjes en wat licht klassiek werk. Maar vooral: het geeft de ouderen afleiding. En dat is hard nodig nu hun leven door de corona-maatregelen verder is ingeperkt.”

Ook voor de muzikanten van de Harmonie is het erg prettig om toch concerten te kunnen geven. Al hun reguliere optredens zijn weggevallen en het is maar de vraag of in september het 90-jarig jubileum van de Harmonie gevierd kan worden in de Bonaventurakerk. Nico: “Maar dat is van later zorg. We verzorgen nu in samenspraak met de gemeente en in achtneming van de anderhalve meter-maatregelen, optredens van ons Corona-Kwartet bij verzorgingshuizen in de regio. We hebben inmiddels 15 concerten gegeven. Misschien dat we meer ‘kwartetten’ gaan oprichten om te musiceren in het openbaar. Het spreekt echt aan!”

De Harmonie ontving van Rabobank Rijn en Veenstromen 1.000 euro voor de ‘corona-concerten’. Nico: “Dat is echt veel geld voor een vereniging als de onze. We kunnen het zeer goed gebruiken want onze kosten lopen wel door, maar inkomsten hebben we niet. Het geld komt uit het Rabobank Coöperatief Fonds. Dat is speciaal opgericht door de Rabobank om verenigingen en stichtingen te ondersteunen in deze corona-crisis. Dus ja, ik kan andere verenigingen en stichtingen van harte aanbevelen om bij de Rabobank te informeren naar de mogelijkheden. Wij zijn er in ieder geval zeer bij gebaat.” Informatie is te vinden via www.rabobank.nl/rv.

Op de achtergrond sluit het Corona Kwartet (Marjan Langeslag, Else-Marie Eisinger, Tom van Kleef en Arnold van Poeteren) af met het nummer ‘Always look on the bright sight of life’. Vanachter een raam verschijnt een brede glimlach

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden