Foto: Carla Vermeend

De Woerdense Column: Stelletje Rare Kaaskoppen!

Haat is een echte keuze, veel meer dan homoseksualiteit en transseksualiteit ooit gaan zijn en worden. Sommige dingen zijn geen keuzes. Je bent het. Je worstelt enorm met jezelf en hopelijk kom je uit de kast en dan begint het. En dan is Nederland zogenaamd tolerant...? Afgelopen weekend zagen velen het filmpje van Rob Jetten. Geen politiek filmpje, maar een super kwetsbaar filmpje waarin hij de haat en discriminatie voorleest die mensen hem sturen omdat hij homo is... Welkom in Nederland mensen. En dan was het dus vandaag zondag 17 mei #IDAHOT.

Ja #IDAHOT De International Day Against Homophobia, Biphobia, Transphobia and Intersexephobia of te wel. De Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie.

Nou is nog een hoop werk aan de winkel als je de reacties op het filmpje leest! Natuurlijk neemt iemand de slachtofferrol aan en hopla vinden 200 mensen dat deze persoon gelijk heeft. Rob Jetten leest alleen maar voor en heel sterk. Niets geen slachtofferrol, nee hij maakt de mensen bewust hoe erg het is en waar men geen notie van heeft.

Maar discriminatie en stigmatisering, vooroordelen, pesten en belediging gaan veel verder dan de lhgbt. Ze zitten diep geworteld in de Nederlandse cultuur. En men ziet het niet of voelt het niet. Maar voornamelijk wil men het niet zien. Men kijkt weg of tolereert het gedrag wat in essentie totaal belachelijk is. En zo veel mensen zijn diep gekwetst. Vroeger maar ook nu.

Ik geef een paar voorbeelden: Hey kut Marokkaan, klote Turk. Zie die dikke daar lopen. Hey jij daar met je rode haren, ze zoeken nog een nieuwe vuurtoren op Terschelling.... Zo Jezus, zij is echt dik die vreet de hele dag door! (Arme meid heeft een stofwisselingsziekte en ze slikt medicijnen die je dik maken). Zo dunne moet jij niet eens eten, heb je anorexia? (Meisje ziet er perfect uit, maar wordt door jaloerse tieners gepest). Hey jij daar in je rolstoel stel je niet zo aan! En dan heb ik het maar niet over zwarte Piet of psychische ziektes. Iets met stigma's. Stigmatisering en polarisatie. Ik kan nog veel meer opnoemen, maar heeft het wel zin? Dringt het wel door?

De discriminatie is zo bizar, dat de tolerantie van deze maatschappij ligt op het oppervlaktewater en daaronder zit een enorme haat, totale idioterie, enzovoort, enzovoort, maar ook iedereen die maar wat vindt (en ondertussen is die mening zo beledigend en discriminerend). En vaak denk ik erover na dat wanneer je onder het oppervlaktewater gaat kijken m.b.t. tolerantie het zo is: In het land der blinden is eenoog koning.

Dus ja, mensen zijn zich geeneens bewust van hun acties of wat ze doen. Laat staan wat hun strot uitkomt of wat ze posten op Twitter. Maar houd op met zeggen "dat heb ik niet zo bedoeld..." Zeg gewoon dat je fout zat! En kijk eens naar je eigen gedrag, zie wat je werkelijk doet of deed. Hallo zelfreflectie..? Maar durf ook tegen een ander te zeggen: doe eens even normaal man als er weer een zogenaamde grap komt. Zoals onze oud President al zei: De maatschappij dat zijn wij. Dus maak hem dan echt even mooier, stelletje rare Kaaskoppen! #doeislief #kaaskoppen

 Door Mirte Damen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden