Sanne Telgenkamp van Stadsmuseum Woerden bij het oorlogsmonument Cor van Bemmel, dat bestaat uit vier zuilen die rondom het 4 mei beeld 'de kei' staan.
Sanne Telgenkamp van Stadsmuseum Woerden bij het oorlogsmonument Cor van Bemmel, dat bestaat uit vier zuilen die rondom het 4 mei beeld 'de kei' staan. (Foto: )

Monument voor vergeten oorlogsheld

Harmelen - Het KIOR-team van het Stadsmuseum Woerden beheert circa 50 kunstwerken in de openbare ruimte van Woerden, Harmelen, Zegveld en Kamerik. Iedere maand wordt een van de werken onder de aandacht gebracht. In mei is dat het Oorlogsmonument Cor van Bemmel in Harmelen.

Het idee voor een monument voor Cor van Bemmel ontstond al enkele jaren na de oorlog, maar het duurde nog vele jaren voor er echt aandacht voor hem kwam. Nu staat er sinds 2015 een monument voor hem op het Kerkplein in Harmelen, een prachtige plek om deze oorlogsheld te eren. Het monument is gemaakt door kunstenaar Ineke Smienk en geplaatst in 2015. Ineke Smienk is in 1956 geboren te Utrecht. In Harmelen heeft zij haar eigen atelier genaamd 'Levend Glas'. Ze is gespecialiseerd in glaskunst, pentekeningen en recyclekunst.

Cornelis Hendrik Van Bemmel (14 augustus 1912) sloot zich op 20-jarige leeftijd vrijwillig aan bij het Wapen der Cavalerie. Hij werd soldaat, korporaal en wachtmeester. In januari 1941 ging Van Bemmel bij het verzet. Door zijn activiteiten kwam hij al snel in het vizier van de Duitsers en toen het te gevaarlijk werd moest hij onderduiken bij de broer van de burgemeester in Harmelen. In juni 1941 vertrok hij en kwam via Frankrijk, Zwitserland, Spanje, Portugal in Engeland aan om zich daar in 1944 aan te sluiten bij de geheime dienst MI6. In oktober van hetzelfde jaar werd hij in Drenthe gedropt om daar als marconist te werken. Ondanks de kans gepakt te worden bleef Van Bemmel uitzenden vanuit zijn schuiladres in Assen. Maar het ging mis. De Duitsers wisten hem te traceren en hebben hem twee maanden voor de bevrijding gefusilleerd. Hij is 31 jaar geworden. Voor zijn getoonde moed werd hem in augustus 1948 de Militaire Willemsorde verleend.

Het idee voor een monument voor Cor van Bemmel ontstond al enkele jaren na de oorlog, maar het duurde nog vele jaren voordat er echt aandacht voor hem kwam. Vijftig jaar na het einde van de oorlog schreef de Harmelense journalist Mieke Schilder over de ‘vergeten verzetsheld’. Deze naam kreeg Cor van Bemmel omdat hij bijna nooit wordt genoemd in de verhalen over de oorlog. Op 4 mei 2015 werd het monument voor Cor van Bemmel onthuld. Majoor Marco Kroon, ook drager van de Willemsorde, was daarbij aanwezig en sprak de woorden: “Dit monument getuigt van de keuzes die Cor in zijn leven maakte. Keuzes die altijd nog steeds respect afdwingen. Morgen vieren we wat hij voor ogen had; een vrij Nederland. Oorlog is overweldigend groot, maar voor de soldaat die vecht, zijn wereld is klein. Zo klein als een schuttersput. Als een tankkoepel. Of zo klein als een schuilplaats in een Assens Woonhuis."

Het monument bestaat uit vier zuilen die rondom het 4 mei beeld 'de kei' staan. De kei werd al in 1995 geplaatst. De stenen platen lijken De kei te omarmen, te beschermen, net als Cor van Bemmel zijn land beschermde. De kunstenaar Ineke Smienk heeft het werk zo geplaatst dat het 'de kei' versterkt, ze verbinden elkaar als het ware. In de middelste zuil zit een glazen plaat in de vorm van de Willemsorde. Een stralend middelpunt van verschillende kleuren glas dat volgens de kunstenaar laat zien waar Cor van Bemmel vandaan komt; hij kwam vanuit de hemel om zijn opdracht op aarde uit te voeren. Afhankelijk van het licht en de weersomstandigheden zijn er ook parachutes te zien die op subtiele wijze in de platen zijn verwerkt. Op de linkerplaat is de naam van de verzetsheld uitgesneden en op de rechterplaat staan het geboorte- en sterftejaar van Van Bemmel. Deze platen zijn 0.80 bij 1.00 meter groot, de middelste plaat is 1.30 bij 2.00 meter. Die verschillende afmetingen zorgen voor dynamiek in het statische materiaal. De platen zijn gemaakt van Serpentino en het glas wordt Bullseye genoemd. Het is uitgevoerd door Het Steenen Huys in Woerden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden