Foto:

De Woerdense Column: Everybody Matters! Corona ook!

Zoals sommige mensen zeggen: nee, maar dat is een goede Marokkaan of Turk, neger, Pool of Antilliaan hoor! Vroeger zeiden ze: nee, maar dat is een goede Duitser! Die was niet fout. Nee, maar deze homo’s zijn echt oké! Ik kan nog wel effe doorgaan. Feit is dat iedereen het spuugzat is. Door het coronavirus, maar vooral ook de maatregelen die ermee gepaard gaan en de gevolgen daarvan versterken ontzettend het sentiment! Mag je met zoveel mensen wel op de Dam in Amsterdam staan? Waarom gebeurt dit en wordt dit nu wél getolereerd? Dus ik begrijp en snap de mensen die roepen, schreeuwen en schrijven dat dit verkeerd is. En ik voel de pijn van de slachtoffers en de nabestaanden van COVID-19! Echt die voel ik, maar ik snap en voel de demonstranten ook. Tja, de meningen gaan alle kanten op!

Laat ik dan hier nu kleur bekennen: Black lives matter!! En niet alleen in Amerika maar overal. Marokkanen, Turken, Polen, Duitsers, Joden en wie dan ook doen er toe. There lives matter!! En Nederlanders zijn belangrijk, onze levens tellen allemaal. Boeren, burgers en buitenlui matter. Iedereen telt mee! Iedereen doet er toe! En nu gebeurt er iets en dat raakt mensen in de kern. Want al deze mensen die op de Dam staan zijn geen idioten. Dat zijn ze totaal niet. Zij beseffen zich allen hoe heftig deze situatie is. En ook dat ze wellicht het virus kunnen krijgen. Deze mensen, welke kleur dan ook. Velen van hen droegen mondkapjes, maar accepteerden ook het risico ziek te kunnen worden. Zo diep zit dit dus! Zo ontzettend pijnlijk is dit. Het zit zo diep dat men er corona voor over heeft. Dit gaat dieper dan het hart, beenmerg en de ziel. Je accepteert volledig dat je ziek kunt worden en een boete kunt krijgen plus een strafblad, omdat deze pijn nog groter is en jij dit vanuit alles voelt en vindt dat je nu je stem moet laten horen! Dat is wat discriminatie met je doet. Dat is de kern! Maar als je nog nooit discriminatie hebt mee gemaakt of gevoeld hebt, dan ben ik wellicht jaloers op je dat je uit de korf zonder zorg op dit gebied bent opgegroeid.

Ik schreef al vaker hoeveel mensen er met discriminatie te maken hebben. Gewoon een Nederlands voorbeeldje. Hoe burgermensen over bijvoorbeeld kermis-exploitanten denken. Oooh, die onbetrouwbare kermisklanten roepen ze dan! Ooooh je bedoelt die achterlijke boeren. Oooh die christen idioten! Of oooh ja typisch zo’n autoverkoper. Tja dat zijn nou echt marktlui... Daar heb je dat huismoedertje weer... Vooroordelen = Discriminatie! Wij zijn een land van mega veel voordelen! Maar wat zijn we ook triest zeg, want in deze crisis is men aan ons geld en bestaan gekomen en zijn er besluiten gemaakt die voor veel mensen desastreuze gevolgen hebben. Maar dan nog snap je niet wat er maandag op de Dam gebeurde! Tot hier en niet verder, dit is duidelijk de grens!

Wanneer ben jij voor het laatst in de kern van je ziel gekrenkt en zei jij tot hier en niet verder? Trouwens, waren er rellen op de Dam!? Nee!! Mag jij er iets van vinden? Ja! Praat ik het goed wat daar gebeurde met zo’n grote mensenmassa? Nee. Maar er zitten twee kanten aan het verhaal. En beiden voel, snap en begrijp ik ze. Nu voelt iedereen zich in de steek gelaten. En ontstaat er verdere polarisatie, hetgeen we juist niet willen.

Verder denk ik ook 'om' en dacht ik dit is een waanzinnige test. Over twee weken weten we wat de gevolgen voor de gezondheid zijn. Stel je voor dat er niets aan de hand is... Dan gaan we Nederland gewoon open gooien! Dag 1,5 meter! Hallo buiten evenementen! Hallo vakantie! En voor Woerden: hallo Woerdense Vakantie Week! Hallo Koeiemart! Laat de kermis maar komen. De dansvloer is geopend en op mijn dansvloer is iedereen welkom <3.

Door Mirte Damen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden