Foto: Leo Gestel, Landschap met koeien bij Woerden, zwart krijt op papier, 1929, collectie Stadsmuseum Woerden

Kamer met werken Leo Gestel vernieuwd in Stadsmuseum

Woerden - Nieuwe opstelling in de gestelkamer toont fragiele tekeningen maar ook de gouden oude topstukken uit de vaste collectie.

Het Stadsmuseum Woerden heeft zijn Gestelkamer, de tentoonstellingszaal die compleet is gewijd aan het leven en werk van Leo Gestel (1881-1941), een nieuwe aanblik gegeven. Rondom het thema ‘landschappen’ selecteerden we tekeningen die Gestel in de openlucht maakte in binnen- en buitenland. Zo zijn er houtskool tekeningen van Positano, een schilderachtig dorpje in Italië. 

Maar ook van een weiland bij Woerden, een boerderij in de Beemster en de haven van Harlingen. Deze werken op papier zijn kwetsbaar en erg lichtgevoelig. Daarom zijn ze niet vaak en lang te zien voor publiek. Niet de hele opstelling van de Gestelkamer is vernieuwd. Vaste bezoekers en Gestelfans kunnen nog steeds hun hart ophalen bij topstukken zoals het portret van Emmetje en het uitzicht vanuit Gestels’ slaapkamer in zijn ouderlijk huis.

De tekeningen en schilderijen van Leo Gestel (1881-1941) zijn zonder twijfel de kroonjuwelen binnen de collectie van het Stadsmuseum Woerden. De in Woerden geboren kunstenaar behoorde rond 1910-1920 tot de voorhoede van de Nederlandse moderne kunst. Samen met Piet Mondriaan en Jan Sluijters werd hij zelfs tot de ‘ultra-modernen’ gerekend. Gestel experimenteerde tijdens zijn carrière met veel verschillende stijlen.

De tekeningen die hij in Positano maakte horen bij zijn kubistische periode. Positano -een bergdorpje aan de kust bij Amalfi - leende zich hier met zijn kubusvormige huisjes en platte en halfronde daken uitstekend voor. In 1922 begon Gestel aan deze twee jaar durende reis met zijn vrouw An en twee vrienden. Het gezelschap begon in het Duitse Beierse Woud, waarna de reis verder ging naar Taormina op Sicilië en tenslotte naar Positano. In de Gestelkamer zijn vier van deze Positano-tekeningen te bewonderen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden