Dankzij de goede zorg van Thijmen en zijn broer en zusjes groeide Kwebbel uit tot een flinke eend!
Dankzij de goede zorg van Thijmen en zijn broer en zusjes groeide Kwebbel uit tot een flinke eend! (Foto: )

Na goede zorg door Thijmen koos Kwebbel het ruime sop

Woerden - Kleine eendjes worden groot. Als er goed voor hen gezorgd wordt, tenminste. Daarmee had Kwebbel in elk geval geluk. Thijmen vond het eenzame kuikentje in een vijver bij het Woerdense Schilderskwartier en besloot voor haar te zorgen. Mooi en moeilijk tegelijk, want afgelopen week koos Kwebbel het ruime sop...

Het avontuur begon zo'n 10 weken geleden. Nadat Thijmen het eendje verweesd aantrof, heeft hij met zijn vriendjes nog gezocht naar de moedereend. Helaas bleek die met de noorderzon vertrokken. Het kuiken ging dus mee naar huis, waar het de eerste weken binnen bleef onder een warmtelamp. Daarna was het jonge eendje groot genoeg om in de achtertuin te vertoeven.

"Thijmen heeft er met zijn broer en zusjes een hoop werk aan gehad," vertelt zijn vader Franck van den End. Insecten vangen, het tijdelijk hok verschonen, dagelijks wegen, een zwembadje regelen en niet te vergeten de 'vlieglessen'. "De naam Kwebbel is door onze oudste dochter verzonnen, in verband met de piepende geluidjes die de eend continue maakte."

Na 9 weken goede zorg was het tijd Kwebbel te laten gaan. "Het gaat nu gelukkig weer goed met Thijmen maar hij was na de vrijlating in de polder een aantal dagen erg verdrietig," vertelt zijn vader. "En dat kan ik me ook voorstellen. Ik vind het van mijn kinderen een ontzettend knappe prestatie om een kuiken van waarschijnlijk één dag oud naar een volwassen vliegwaardige eend op te laten groeien!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden