H. Bonaventura kerk in Woerden.
H. Bonaventura kerk in Woerden. (Foto: PR)

Weer van harte welkom in de kerk: 'Het kan en mag weer!'

Woerden - “Vanaf 1 juni mogen we 30 kerkgangers ontvangen in onze kerk. Vanaf 1 juli zijn dat er alweer 100”, zegt pastor Huub Spaan van de H. Bonaventura kerk in Woerden, St Franchiscuskerk Oudewater, Heilige Hippolytuskerken Kamerik en Onze Lieve Vrouw geboorte Meije /Zegveld . “Met de inzet van vele vrijwilligers is er alles aan gedaan om dat ‘corona-proof’ te doen. Met elkaar hopen we dat onze parochianen snel overtuigd raken dat bijeenkomen in de kerk weer veilig kan”.

Want ook al kan en mag het vanaf 1 juni weer veilig... Velen kijken nog wel even de kat uit de boom om te bezien of dat echt zo is. Verhalen in de pers dat het hier en daar in kerkgemeenschappen fout gegaan is, helpen niet om iedereen weer met een veilig gevoel over de drempel van de kerk te laten stappen.

“De ervaringen van de afgelopen weken in onze kerk zijn heel positief” vervolgt de pastor. “We houden ons strak aan de protocollen van het Bisdom en de regels van het RIVM. Zo vragen we de mensen om zich vooraf telefonisch (0348 203012) of via onze site (www.parochiepaxchristi.nl ) voor een dienst aan te melden, blijven de deuren tijdens de dienst open voor de nodige ventilatie, hebben we vrijwilligers die mensen bij binnenkomst vragen naar hun gezondheid, wassen we de handen bij binnenkomst, begeleiden we de kerkbezoekers naar hun plaats, zorgen we ervoor dat we minimaal anderhalve meter uit elkaar, enzovoorts, enzovoorts. De mensen die de weg naar de kerk weer gevonden hebben zijn ook heel blij en dankbaar dat het weer kan. We krijgen complimenten dat we het goed in orde hebben. Dat is fijn om te horen en biedt perspectief voor de toekomst. We hopen dat de ervaringen van de eerste terugkeerders helpen om anderen te overtuigen dat het weer veilig kan. Samen krijgen we dat voor elkaar!"

De afgelopen maanden waren best lastig.
"Inmiddels hebben we drie maanden achter de rug waarin het stil was in onze kerken. Er waren geen vieringen, geen ontmoetingen, het parochieblad werd in verband met een te lange voorbereidingstijd veranderd in een nieuwsbrief die via onze contactpersonen bij onze parochianen en digitaal via onze website werd verspreid. Heel veel zaken gingen niet door. Zo was er geen eerste communieviering, waren er geen doopsels en moesten geplande huwelijksinzegeningen uitgesteld worden. Alleen voor de uitvaarten kwamen we nog bijeen in de kerk in een ‘corona setting’. Het was onwerkelijk en vreemd. Eigenlijk een hele moeilijke tijd om met elkaar samen te komen en vorm te geven aan onze geloofsovertuiging. Een andere bijkomstigheid was dat er in de afgelopen periode vrijwel geen inkomsten waren. Zeker voor het gezond houden van de exploitatie geen onbelangrijk punt. De kosten lopen wel gewoon door."

 Een groep jongeren kwam met oplossingen.
“Recent kwam een groep twintigers met ideeën om alternatieve manieren van collecteren en fondsenwerving te realiseren”, vervolgt Pastor Spaan. “Ze vormden een werkgroep die de afgelopen maanden heeft gewerkt om digitaal collecteren mogelijk te maken binnen de Pax Christi parochie. Onze parochie kan nu inspelen op de toenemende trend van betalen met pinpas of telefoon. Iedereen kan nu naar eigen wens contant of digitaal betalen. Dat gaat heel makkelijk. We gaan daarvoor gebruik maken van de ‘Givt’-app”.

Pastor Spaan haalt zijn mobiel uit zijn zak en doet even voor hoe het werkt. “Echt heel makkelijk hoor. Iedereen kan het en het is een hele veilige manier”. De Givt-app is gratis op een mobiele telefoon te downloaden. De app werkt zeer eenvoudig. De aanmelding is volledig afgerond na het invullen van uw gegevens. De app kan gebruikt worden bij de Mariakapel, bij de collectes in de kerk en vanuit huis. Bij de Mariakapel kan een QR-code gescand worden en betaald worden voor een kaarsje. In de dienst werkt de Givt-app door middel van bluetooth-verbinding met een ontvanger die in de collecteschaal ligt. Ook kan (vanuit huis) de desbetreffende kerk in de lijst met goede doelen opgezocht worden en een gift gegeven worden.

Meer informatie
Zie www.givtapp.net voor meer informatie. Ook zal in de kerk informatiemateriaal aanwezig zijn en iemand zal regelmatig bij diensten aanwezig zijn voor hulp en uitleg.

“Wij zijn erg enthousiast over de ontwikkelingen en hopen dat onze parochianen dat ook zijn en ons weer met hun giften ondersteunen. En natuurlijk zien we uit naar het moment dat iedereen de weg naar de kerk weer weet te vinden”.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden