Foto: Carla Vermeend

De Woerdense Column: BEK HOUDEN!

Het is midden in de nacht. Zittend op mijn fijne dakterras met een dikke hoody aan en een vest schrijf ik deze column. Het lijkt wel weer eens een ouderwetse Nederlandse zomer te gaan worden. Het voelt letterlijk aan als herfst. Maar ja, ik mag niet zeuren over het weer terwijl er zo veel andere dingen spelen in de wereld? Iets met een virus maar vooral de gevolgen daar van. Ik ben corona moe!

Maar waar ik echt moe van word is al dat gepolariseer. Mensen worden echt steeds rauwer en ruwer. Je bent voor of je bent tegen! Het maakt echt niet meer uit waarover. Je moet de hele tijd kiezen voor de één of de ander, voor dit of voor dat, voor die mening of nee de andere mening. Je moet want men zegt het. Of nee beter gezegd men vindt dat. Ik vind soms echt effe helemaal niks, zoek het allemaal maar lekker uit! Ik heb genoeg aan mijn eigen sores. En ik denk dat men zich maar eerst moet gaan bezighouden met hun eigen leven en iets met zelfliefde. Verbeter de wereld begin bij jezelf!

Als jij de wereld wilt verbeteren, wat ik een geweldig nobel streven vind: doe je ding en begin eerst bij jezelf. Maar nee, je zit lekker anoniem of gewoon bekend achter je social media account of in het echt en maar afgeven en maar roepen! Maar als jij jezelf echt goed in de spiegel aankijkt in de avond dan weet je toch wel of jij vandaag goed hebt gedaan? Kijk in de spiegel en durf jezelf te vragen: Heb je iemand geholpen? Heb je iemands dag leuker gemaakt? Was je daar voor die vriend of die vriendin die je nodig had? Je weet toch van jezelf dat je discriminerend gedrag vertoont. Of dat je oneerlijk was? Of je iemand hebt bedrogen? Of je jezelf compleet anders voordoet en een rol aanneemt. Of dat je vreemd gaat? Of ben je het slachtoffer en blijf je in die rol? Ik kan nog wel even doorgaan. Was je eerlijk naar jezelf vandaag? Was je eerlijk naar anderen? Of heb je bewust de boel geflest of gemanipuleerd? Of heb je toegekeken en het laten gebeuren? Heb je meegepraat terwijl je er eigenlijk totaal anders in stond. Was jij die verrader? Was jij die leugenaar? Heb jij iemand gekwetst of pijn gedaan en beledigd?

Je weet het echt wel, wat goed of slecht is! Tenzij je echt niet capabel bent en er van alles mis is met je. Maar ik wil gewoon niet geloven dat er zoveel narcisten en gekkies in dit land wonen! Je hebt toch je eigen verantwoordelijkheid? Je hebt toch common sense? Nou, het blijkt anders... Ik snap dat iedereen corona zat is en vooral de maatregelen. Ik voel je, ik begrijp je, ik hoor je en ik zie je! Maar wanneer heeft onredelijkheid de macht gegrepen? Waar is de nuance? Uhm... welke nuance? Wat is nuance eigenlijk? Tja, zoek dat maar effe op in de Dikke van Dale!! Ooh en wil je dan ook meteen even kijken, maar vooral lezen bij begripvol en compassie en vergeet luisteren en onredelijkheid niet. En als je dan toch nog overal schijt aan hebt want jouw mening is zo ontzettend belangrijk dat jij vindt dat je iedereen mag kwetsen, beledigen, onterecht veroordelen: dan hoop ik dat je telefoon of toetsenbord spontaan kapot gaat. Dit omdat jij zelf totaal disfunctioneert! En verders... verders moet jij effe lekker je bek houden! Maar ik wil hier nu niet gaan polariseren hoor. Dussss, kusje Doei!

Door Mirte Damen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden