Ellen had haar ‘assistente’, dochtertje Suzanne, meegebracht naar de Wereldwinkel. Zien wat ze hebben uitgezocht? Kom naar de Havenstraat 49.
Ellen had haar ‘assistente’, dochtertje Suzanne, meegebracht naar de Wereldwinkel. Zien wat ze hebben uitgezocht? Kom naar de Havenstraat 49. (Foto: )

De tafel van Ellen Vossen in de Wereldwinkel

Woerden - Iedere maand nodigen we een bekende Woerdenaar uit om in de Wereldwinkel een 'eigen' tafel met producten samen te stellen, daarbij vertellend waarom die keuze is gemaakt. In juli is dit Ellen Vossen.

Ellen is naast de drukte in haar jonge gezin actief als coördinator bij Hart voor Woerden, het centrum voor vrijwillige inzet in de gemeente Woerden bij burenhulp, bewonersinitiatieven of voor vrijwilligerswerk bij organisaties. Onderdeel hiervan zijn ook de vrijwilligers vacaturebank en de vrijwilligers academie. Ook is zij coördinator voor Maatschappelijke Stages in Woerden. Daarnaast is Ellen actief bij de Speelotheek, lid van de MR op een basisschool, betrokken bij de organisatie van de Woerdense Beursvloer en nog veel meer.

Wat dat betreft past dit alles heel goed bij de Wereldwinkel, die ook al jaren volledig gerund wordt door vrijwilligers. De medewerkers komen veelal via de vacaturebank bij de Wereldwinkel werken. Zelf heeft Ellen ook nog een aantal jaar als vrijwilliger gewerkt in de Wereldwinkel gewerkt. Nog steeds komt ze regelmatig even langs. "Er liggen altijd zoveel leuke dingen," aldus Ellen.

Tijdens haar studietijd heeft Ellen een afstudeeronderzoek gedaan in Namibië, dus als eerste wordt een Zulu Basket op de tafel geplaatst. "Zo mooi en zo typisch Zuid-Afrika." Vervolgens het boek van Floortje Dessing. "Prachtige verhalen en het laat mij dromen over waar ik ooit nog eens naar toe zou willen gaan." Een grote olifant van scrap metaal. "Dit doet mij denken aan een bezoek aan Malawi, waar wij tijdens een wandeling opeens oog in oog stonden met een olifant. Best even spannend, want we zagen hem eerst niet eens staan in het struikgewas." 

Een Swazi kaars, altijd een leuk cadeautje en je kunt ze steeds weer hergebruiken. Rietsuiker, ook uit Malawi. Een vogel uit Zimbabwe wordt erbij gezet. "Een vriendin van mij werkt bij Gone Arty en deze importeren al jaren prachtige producten voor de Wereldwinkels uit dit land."

Ook een tapasschaal komt op de tafel, want "die ga ik mijzelf ooit nog eens cadeau doen." Een Cimbala uit Indonesië, een prachtig muziekinstrument. "Die is voor papa of eigenlijk voor onze opa, want die komt uit Indonesië’." Ze hebben thuis al vele kleuren Doppers, maar toch een mooie blauwe voor dochter Meike. En even een switch naar de Hazelnootpasta, zoon Jeroen is hier dol op. Een mooie stijlvolle rode leren tas uit India. Een hanger met vilten ballen uit Nepal, licht, kleurrijk en valt goed op. Een flacon van Seepje, verpakt als duurzaam cadeau voor het afscheid van de juf of meester. "Zo leuk en zo origineel." 

Een Baggie-bag om je boterham in te doen, "duurzaam en zorgt voor minder plastic afval." Dochter Suzanne heeft inmiddels haarclips met een lieveheersbeestje erop gevonden. Ook ziet zij nog een octopus eiwarmer of vingerpop van vilt. We ronden de ‘zoektocht’ af met een rood hart en zo is ook Hart voor Woerden op de tafel aanwezig. Zie www.wereldwinkelwoerden.nl.

Door Ed Zwennis

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden