Jerney Schoenmaker zal bevlogen leerkracht Kees Freyee zeker gaan missen. "Hij kan erg goed verhalen vertellen."
Jerney Schoenmaker zal bevlogen leerkracht Kees Freyee zeker gaan missen. "Hij kan erg goed verhalen vertellen." (Foto: Winny van Rij)

Meester Kees Freyee neemt afscheid

Woerden - Na 44 jaar lesgeven op vijf verschillende basisscholen waarvan de laatste twaalf jaar op KBS de Wegwijzer, gaat Kees Freyee met pensioen. “Ik vier mijn afscheid in Annex met de nieuwe film ‘De piraten van hiernaast’ met de kinderen van mijn groepen 7 en 8. Die ga ik het meeste missen.”

Hij was altijd in dienst van de overkoepelende organisatie voor katholiek basisonderwijs. “Ik begon bij De Schakel in het Staatsliedenkwartier.” Na 16,5 jaar vond hij het tijd om een andere school te proberen. Dat werd de Franciscus. “Ik woon in Harmelen en op een gegeven moment kon je Woerden bijna niet meer in of uit, reden waarom ik toen voor de St. Bavoschool koos.” Daarna ging hij terug naar de Franciscusschool om uiteindelijk in 2008 op De Wegwijzer te belanden.

Fijne samenwerking
Hij had het overal naar zijn zin maar hier is de samenwerking met groep 8 collega Jerney Schoenmaker speciaal. “We hebben dezelfde ideeën, kunnen goed met elkaar sparren.” “Zijn het niet altijd eens, maar kunnen het van elkaar hebben,” laat zij weten. Deze samenwerking en vooral de kinderen gaat Kees erg missen.

Lesgeven het allerleukste
“Ik had in de loop der jaren ook wel wat andere functies zoals locatiehoofd van de Regenboogschool die in die begintijd met de Margrietschool samenwerkte, Intern Begeleider of deel van het managementteam. De laatste paar jaar heb ik me echt weer gericht op het lesgeven aan de kinderen. Dat is het aller leukste,” zegt deze enthousiaste leerkracht. “Hij is enorm bevlogen, weet heel veel en kan heel erg goed vertellen,” aldus Jerney.

Persoonlijke contacten
Betrokken is hij ook. “Ik heb denk ik wel duizend leerlingen gehad en met veel nog contact, persoonlijk of via Facebook. In goede en in slechte tijden.” Er overleden drie oud-leerlingen. “Met een van hen ging ik in zijn laatste jaar vaak wandelen, was bij de begrafenis met het infuus van mijn eigen ziekenhuisopname nog in.” Blijkbaar is die betrokkenheid wederzijds want hij werd in oktober 2019 tijdens de Dag van de leraar nog in het zonnetje gezet.

Met net zoveel enthousiasme als hij lesgeeft, past hij op zijn kleinkinderen. “Dit wordt een leuke dag, denk ik al als ik met de auto naar ze op weg ben.” Daar gaat een groot deel van zijn vrije tijd straks ook naartoe. “Maar ik ben nog inzetbaar hoor.” En wie weet gebeurt dat ook, want door Corona moeten ze wel wat leerlingen in het nieuwe schooljaar bijspijkeren. “We hebben het online lesgeven uitgevonden, veel dingen geleerd.” Wel drukker dan gewoon, vindt Jerney. “Je stond 24/7 klaar omdat je op allerlei momenten van de dag met leerlingen contact had, of vragen moest beantwoorden.”

Ook afscheid groep 8
Nu de lessen weer gewoon zijn, kan ook groep 8 nog afscheid nemen. “We zijn blij dat we de musical op de afscheidsavond voor ouders op het Kalsbeek Bredius mogen houden.” De dag erop worden de kinderen uitgezwaaid en eindigt ook het tijdperk van meester Kees.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden