Mariëtte van Slagmaat (re) is blij met de eerste coronproof vernissage in haar galerie, in bijzijn van Ivo de Wijs, Joke Rijneveen en Marja Hanko (li). FOTO: Morvenna Goudkade
Mariëtte van Slagmaat (re) is blij met de eerste coronproof vernissage in haar galerie, in bijzijn van Ivo de Wijs, Joke Rijneveen en Marja Hanko (li). FOTO: Morvenna Goudkade (Foto: Morvenna Goudkade)

Coronaproof kunstopening bij Galerie Van Slagmaat: ‘klein feestje’

Woerden - Vanwege corona lag de wereld van kunst en cultuur lange tijd stil, maar ook daar is weer beweging. In de Woerdense Galerie Van Slagmaat werd zaterdag een coronabestendige vernissage gehouden, met werk van schilderes Joke Rijneveen. Kunstliefhebbers konden reserveren met een tijdslot voor aankomst en daarna met inachtneming van de anderhalve meter de officiële opening bijwonen.

Galeriehoudster Mariëtte van Slagmaat (56) vindt het best spannend, zo´n eerste coronaproof kunsthappening. Een speciale ‘coronyfee’ met versierde lange stok, springt daarom bij als gasten toch wat te dicht bij elkaar komen. “Ik ben op 20 juni weer open gegaan”, vertelt de Woerdense. “Eerder vond ik het niet verantwoord. Maar nu heb ik een prima systeem, waarbij mensen online een bezoek aan de galerie kunnen reserveren. Iedere afspraak duurt 55 minuten, dan heb ik steeds 5 minuten om de boel weer te ontsmetten en lopen de bezoekers elkaar niet tegen het lijf.” Ook de gasten van de vernissage moesten reserveren, vragen over hun gezondheid beantwoorden en mochten niet allemaal tegelijk naar binnen. Toch is het een 'klein' feestje', constateert de galeriehoudster met een tevreden blik. 

“Heel leuk om weer een tentoonstelling te kunnen openen. Door de coronacrisis ging de hele planning op de schop. Maar ik ben blij met hoe we het hebben kunnen regelen. Er zijn nu twee exposities te zien in de galerie: door de sluiting hebben mensen minder tijd gehad om de vorige van Anneke Peereboom te bekijken. Die heb ik nu nog tot eind juli kunnen verlengen. Heel fijn, twee heel verschillende kunstenaressen.“

Allerlei geplande activiteiten heeft ze moeten annuleren. In de galerie aan de Leidsestraatweg gebeurt normaal heel veel. Van Slagmaat houdt niet alleen verkoopexposities, ze organiseert ook culturele events, doet mee aan educatieve projecten en is actief als bestuurslid bij de Stichting Cultuur Platform Woerden. “Ik hoop binnenkort weer te kunnen starten met lezingen in de galerie”, zegt de onderneemster. “Dan moeten de stoelen verder uit elkaar, maar ik ga het wel proberen. Ook hoop ik dat de scholenbezoeken aan de galerie na de zomer weer kunnen beginnen.”

Een van de gasten bij de opening is cabaretier Ivo de Wijs. "Joke Rijneveen is mijn schoonzus, ze is getrouwd met mijn broer Guido”, vertelt De Wijs. "Ik vind haar werk heel leuk. We hebben thuis twee Rijneveens aan de muur hangen.” De surrealistische schilderijen doen hem denken aan ‘Het land van Maas en Waal’ van Boudewijn de Groot’, zegt de cabaretier. Lachend: "Met het harmonieorkest en het circus Jeroen Bosch.” Speciaal voor de opening schreef de Montfoortse dichteres Marja Hanko een gedicht bij één van de schilderijen. "Het zit vol met symboliek van de coronacrisis”, vindt Hanko. Ze oogst veel applaus bij het voordragen.

Ivo de Wijs toont zich gecharmeerd van een clownsportretje. "Doe daar maar een sticker op, die is verkocht.” Mariëtte van Slagmaat is na afloop opgelucht. "Alles is gelukkig heel goed verlopen.”

Door Morvenna Goudkade

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden