Actiegroep 'Red de kastanjebomen' wil de de gemeenteraad bewegen met alternatieven te komen waarbij de bomen behouden blijven.
Actiegroep 'Red de kastanjebomen' wil de de gemeenteraad bewegen met alternatieven te komen waarbij de bomen behouden blijven. (Foto: )

Actiegroep 'Red de kastanjebomen' organiseert protestactie

Woerden - Rondom de voorgenomen kap van de kastanjebomen rond het Exercitieveld is veel ophef. De gemeente wil het oude riool uit de grond hebben en daarvoor moeten de kastanjebomen wijken. Inmiddels is er een actiegroep 'Red de kastanjebomen' gestart. Nu blijkt dat er uitzonderingen gelden voor het verwijderen van oude rioolbuizen, is de groep extra strijdbaar. Ze roepen Woerdenaren op mee te doen aan een ludieke protestactie op woensdag 15 juli op het Exercitieveld. Ook zijn ze en petitie gestart.

Begin juni besloot een meerderheid van de Woerdense gemeenteraad dat de 43 historische kastanjebomen rond het Exercitieveld moeten worden gekapt. Dit omdat het riool onder het Exercitieveld zo slecht is dat het op korte termijn vervangen moet worden. Wethouder Bolderdijk stelde dat de oude riolering niet in de grond mag blijven en er dus sowieso beschadigingen aan de wortels zal plaatsvinden. Hierdoor zullen de bomen onherstelbaar beschadigd raken en vervangen moeten worden door jonge iepen.

Fractie Bakker en een groot deel van de omwonenden wil dat de bomen blijven staan. Reem Bakker diende vragen in over de wet- en regelgeving rondom het verwijderen van oude rioleringen. Afgelopen week kreeg hij antwoord. "Daaruit blijkt dat de wet die zegt dat oude rioolbuizen vervangen moeten worden uitzonderingen heeft, onder meer wanneer deze onder boomwortels liggen," aldus Dennis Siemelink van de actiegroep 'Red de kastanjebomen'.

De uitspraak dat de gemeente verplicht is de riolering weg te halen, is volgens Reem Bakker dus niet juist. “Als er bomen in de weg staan, mag de riolering blijven liggen. En dat is iets anders dan de verplichting waar Bolderdijk het eerder over had. Het betekent dat de oude kastanjes kunnen blijven staan en het nieuwe rioolstelsel elders onder het Exercitieveld aangelegd kan worden." Bakker is van mening dat de raad onvoldoende is geïnformeerd. Hij zegt in de gemeenteraad met een voorstel te komen om de kastanjebomen te behouden.

Hulp gevraagd protestdag
Ondertussen stelt de actiegroep een petitie op, dient een bezwaar in en gaat kijken of de bomen een monumentale status kunnen krijgen. Dennis Siemelink spreekt namens de actiegroep in op de raadsvergadering van 16 juli.

Op woensdag 15 juli is er van 14.00 tot 16.00 uur een protest op het Exercitieveld. Siemelink: "We gaan op een ludieke manier protesteren tegen de kap van de kastanjebomen. We willen handtekeningen verzamelen, de bomen versieren en schommels ophangen zodat de kinderen kunnen schommelen. Bij het maken en ophangen van de schommels kunnen we zeker nog alle hulp gebruiken!" 

Wil je meehelpen met de schommels of iets anders of heb je nog meer ludieke ideeën? Stuur een bericht via Facebook ('red de kastanjebomen') of reddekastanjebomen@gmail.com. "Neem slingers, spandoeken, schommels, een voetbal, frisbee of ander leuk speelgoed mee en kom lekker spelen tussen de bomen!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden